Πολλοί γονείς έχουν γίνει μάρτυρες της ιδιορρυθμίας και των πολλαπλών συχνότατων αλλαγών στην διάθεση των νηπίων τους. Οι αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον θυμό τους δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αρκεί να δυσκολευτούν στο παιχνίδι ή στην ζωγραφική, να μην τους αρέσει πολύ το φαγητό τους ή ακόμα και να αισθάνονται κούραση.

Φυσική διαδικασία      

Τα περισσότερα από αυτά τα σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή του αποτελούν, για να το θέσουμε απλά, ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών και είναι σημαντικό να μην συγχέετε αυτές τις στιγμές με μία ενδεχόμενη κακή συμπεριφορά. Βέβαια τα διαρκή κλάματα, που συνοδεύονται συνήθως από φωνές, προκαλούν πίεση στους γονείς και είναι λογικό να αναζητείτε τρόπους προκειμένου να τα μειώσετε. Κατανοώντας τους λόγους που πυροδοτούν τα εν λόγω περιστατικά αλλά και η υιοθέτηση των κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισής τους, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της έντασης ενώ ταυτόχρονα το βοηθάτε να μάθει να διαχειρίζεται όπως και να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο.

Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν

Για τα παιδιά ηλικίας ενός έως και τριών ετών, ο κόσμος είναι τεράστιος, συναρπαστικός γεμάτος από προκλήσεις. Ακούγεται υπέροχο, όμως εκείνα καλούνται καθημερινά να εξελιχθούν, μαθαίνοντας νέα πράγματα, γεγονός που ενδέχεται να τα στρεσάρει περισσότερο από αυτό που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Στο μεταξύ, τα νήπια, στην συγκεκριμένη ηλικία, δεν βρίσκονται ακόμα σε θέση να επικοινωνήσουν σωστά, επομένως δεν μπορούν και να εκφράσουν λεκτικά όλα όσα αισθάνονται. Κατά συνέπεια, νιώθουν εγκλωβισμένα και ο τρόπος για να εκφράσουν τον θυμό τους είναι τα δάκρυα. Σε αυτήν την περίπτωση, παραμένοντας ήρεμοι, δοκιμάστε να το βοηθήσετε, δείχνοντας του αντικείμενα που μπορεί να θέλει, κατονομάζοντάς τα, καθώς έτσι θα πάρει αυτό που χρειάζεται ενώ σε βάθος χρόνου θα διευρύνει το λεξιλόγιο του και θα μπορεί να εκφράζεται με περισσότερη ευκολία.

Δεν γνωρίζουν την διαχείριση

Ένα νήπιο δεν γνωρίζει ακόμα πώς να διαχειριστεί όλα όσα αισθάνεται, πόσο μάλλον όταν αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα. Παράλληλα σε αυτήν την ηλικία, δεν έχουν αναπτύξει την λογική συλλογιστική που τα βοηθά να αγνοήσουν ή να ξεπεράσουν γρήγορα την οργή τους. Ένα άλλο σημείο, που δεν μπορούν να διαχειριστούν είναι οι εναλλαγές από την μία δραστηριότητα στην άλλη, καθώς σπαταλούν μεγάλα ποσά φυσική και ψυχικής ενέργειας σε οτιδήποτε κάνουν. Προσπαθήστε να μην φορτώνεται το πρόγραμμά του με πολλές δραστηριότητες, ακόμα και αν αυτές είναι διασκεδαστικές, ώστε να έχει χρόνο να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται ενδιάμεσα, προκειμένου η μετάβαση να είναι ευκολότερη.