Αυτά που ορίζουν τα παιδιά ως προσδοκίες των γονιών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και την ευεξία τους στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Η γονική πίεση για καλούς βαθμούς αλλά και για την καλή απόδοση σε εξωσχολικές δραστηριότητες ενδέχεται να δημιουργήσει περιττό άγχος στην καθημερινότητα του παιδιού αλλά και μία εσωτερική ανασφάλεια που θα το ταλαιπωρεί και τα επόμενα χρόνια. Αυτό το ενδεχόμενο ισχύει ειδικά για τις περιπτώσεις γονέων που εκτιμούν περισσότερο τους καλούς βαθμούς από άλλες αρετές όπως η καλοσύνη, η συμπόνια και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Μην γίνεστε εμμονικοί

Επειδή ακριβώς θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, σταματήστε να γίνεστε εμμονικοί με τους καλούς βαθμούς, μιας και στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βοηθάτε το παιδί αλλά εντείνετε την πίεση που αισθάνεται και αυξάνετε τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης ή μελαγχολίας, όπως και κακών βαθμών.

Η συμπεριφορά σας φτάνει

Εάν είστε γονιός που εργάζεται σκληρά και έχετε μία καλή καριέρα, δεν χρειάζεται να αναφέρεστε συνέχεια στα επιτεύγματά σας, καθώς αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βοηθά το παιδί. Οι ενέργειές σας όπως και η συμπεριφορά σας αποτελούν σαφές παράδειγμα και η επανάληψη του ίδιου μηνύματος για καλούς βαθμούς είναι περιττή. Αντίθετα να βρίσκεστε κοντά στο παιδί όταν σας ζητά βοήθεια και να του δείχνετε πόσο υπερήφανοι είστε με τις προσπάθειές του.

Μην ασκείτε σκληρή κριτική

Ένας σίγουρος τρόπος να πλήξετε την αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού είναι η σκληρή κριτική και η έμφαση σε όλα όσα έχει κάνει λάθος. Δείξτε στο παιδί οτιδήποτε δεν είναι σωστό, όμως μην επικεντρωθείτε σε αυτό. Αντ’αυτού βοηθήστε το να επιλύσει το πρόβλημα, παραμένοντας θετικοί. Δώστε έμφαση στις λύσεις και όχι τα προβλήματα, καθώς έτσι δεν θα αριστεύει μόνο στο σχολείο αλλά και στην ζωή.

Προσέξτε τις αντιδράσεις σας

Πέρα από τα λόγια σας θα πρέπει να ελέγχετε και τις αντιδράσεις σας, καθώς μπορεί μεταδίδεται αντιφατικά μηνύματα. Δεν είναι αρκετό να του λέτε να προσπαθεί όσο πιο πολύ μπορεί αλλά να θυμώνετε όταν τελικά δεν καταφέρει να είναι άριστο. Να θυμάστε ότι οι πράξεις συχνά μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, ειδικά όταν πρόκειται για την παιδική αντίληψη.