Τα παιδιά, με αφετηρία την νηπιακή ηλικία έως και τα έξι τους περίπου χρόνια, μοιάζουν, ορισμένες φορές, να βγαίνουν εκτός ελέγχου, παρά τις προσπάθειές σας να τα συνετίσετε. Αυτή η κακή αλλά παροδική συμπεριφορά, δεν θα πρέπει, ωστόσο, να σας ανησυχήσει αφού αφενός αποτελεί μία φάση που περνούν σχεδόν όλα τα παιδιά ενώ αφετέρου υπάρχουν τρόποι για την κατευνάσετε.

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε την αγενή συμπεριφορά, όπως τα ειρωνικά σχόλια, τις γκριμάτσες ή και το αντιμίλιμα, είναι αφενός οι φωνές, καθώς χάνουμε την ψυχραιμία μας και αφετέρου το να αγνοούμε το ζήτημα, πιστεύοντας ότι θα λυθεί από μόνο του. Σίγουρα αποτελεί μία φάση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αγενής συμπεριφορά θα σταματήσει από μόνη της. Σύμμαχο στην προσπάθειά σας θα βρείτε τους παρακάτω τρόπους.

Νηπιακή ηλικία: Αυταρχικά

Τα παιδάκια που μόλις έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα, έχουν την τάση πολλές φορές να γίνονται αυταρχικά ή και αγενή. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθήστε να συγκρατηθείτε, δοκιμάστε να μετρήσετε μέχρι το 3, καθώς μία απότομη απάντηση, μπορεί ενδεχομένως να σας αποφορτίσει στιγμιαία, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα όφελος. Η στιγμή που θα συμπεριφερθεί αυταρχικά, «διατάζοντάς» σας, μπορεί να λειτουργήσει ως διδακτική εμπειρία, μόνο εάν αντιπροτείνετε στο παιδάκι σας να ζητήσει κάτι με ευγενικό τρόπο, επαναλαμβάνοντας τα λόγια σας.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Ιδιόρρυθμα

Δεν είναι σπάνιο το παιδί να γυρίσει από το σχολείο κουρασμένο και να μην έχει καθόλου καλή διάθεση. Ακόμη και η μικρότερη παρατήρηση μπορεί να πυροδοτήσει την άσχημή του συμπεριφορά και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τον χαρακτήρα του ή τους τρόπους του αλλά πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι αισθάνεται πιεσμένο. Αν λοιπόν σας αντιμιλήσει ή σας μιλήσει άσχημα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην εκνευριστείτε. Με ήπιο και σταθερό τόνο υπενθυμίστε του ότι τα άσχημα λόγια πληγώνουν και ότι μπορεί να βρει άλλες λέξεις για να εκφράσει ακριβώς όλα όσα νιώθει εκείνη την στιγμή.

Πεντάχρονα: Θυμωμένα και Ανεξάρτητα

Συχνά τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορεί να θυμώσουν έντονα αν τους αρνηθείτε ή τους απαγορεύσετε κάτι. Ο θυμός είναι μία φυσική αντίδραση και ένα συναίσθημα που δεν θα πρέπει να αποκλείει αλλά είναι καλό να θέσετε αυστηρά όρια που δεν επιτρέπεται να παραβεί, όπως το πέταγμα αντικειμένων. Στην ηλικία αυτή ενδέχεται να βιώνουν έντονα αισθήματα θυμού, όμως αντιλαμβάνονται και την έννοια των συνεπειών, όποτε είναι πιο εύκολο για εσάς να βάλετε κανόνες. Στην περίπτωση, λοιπόν που παραφερθεί, παραμένοντας ήρεμοι, αφαιρέστε του ένα προνόμιο και εξηγήστε του γιατί το κάνετε. Παραμείνετε σταθεροί και ακολουθήστε κατά γράμμα τους κανόνες, γιατί μόνο έτσι θα καταλάβει ότι έχετε τον έλεγχο και θα σταματήσει.

Εξάχρονα: Αυθάδη και Ειρωνικά  

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά ενδέχεται να εκφράσουν ειρωνικά ή πικρόχολα σχόλια αν προσπαθήσετε να τα ξεβολέψετε από το παιχνίδι τους ή την άνεσή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, αφού τότε προσπαθούν να αναπτύξουν μια αίσθηση του χιούμορ, μέσα από οτιδήποτε ακούν στο σχολείο ή από την τηλεόραση ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν τα όρια σας, προσπαθώντας να κατακτήσουν μια ακόμα ανεξάρτητη «περιοχή». Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίστε τους κανόνες που έχετε θέσει και δώστε του να καταλάβει ποια συμπεριφορά είναι κατάλληλη για κάθε περίσταση.