Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά… καταθέτουν όλο και περισσότερα αιτήματα. Εκτός από παιχνίδια, ρούχα ή ηλεκτρονικές συσκευές, είναι πολύ πιθανό να σας ζητούν και ένα κατοικίδιο ζωάκι.

Φυσικά, τα κατοικίδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χριστουγεννιάτικα δώρα. Πρώτα από όλα, είναι ζωντανοί οργανισμοί με δικά τους συναισθήματα και επομένως αξίζουν περισσότερο σεβασμό. Δεύτερον, απαιτούν πολλή φροντίδα. Έτσι, δεν είναι καθόλου σπάνιο η επιπόλαιη απόκτησή τους να καταλήγει στην εγκατάλειψη.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους κάνετε τη χάρη. Αφού σκεφτείτε προσεκτικά τις δυνατότητες της οικογένειάς σας από άποψη χρόνου, χρημάτων και αποθεμάτων αγάπης, λάβετε υπόψη σας και τα παρακάτω πλεονεκτήματα που έχει για το παιδί η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι.

Δέκα λόγοι να του πάρετε κατοικίδιο

  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ζωάκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα ή αλλεργίες.
  • Το παιχνίδι με τα σκυλιά ενδέχεται να επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση.
  • Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο κινούνται περισσότερο. Είτε πρόκειται για ένα σκυλάκι που χρειάζεται βόλτα, είτε για ένα γατάκι που έχει ανάγκη από παιχνίδι, θα το κάνει να ξεκολλήσει από τις οθόνες και να γίνει πιο δραστήριο.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων χρειάζονται πιο σπάνια γιατρό.
  • Ένα ζωάκι μπορεί να λειτουργήσει ως «κοινό» στις προσπάθειες του μικρού σας να μάθει να διαβάζει, ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να προσπαθεί.
  • Τα αγόρια συνήθως αποθαρρύνονται από το να παίζουν με κούκλες. Ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι τα βοηθά να μάθουν το ρόλο του «μπαμπά» χωρίς να νιώθουν ότι κάνουν κάτι κοριτσίστικο.
  • Η φροντίδα που απαιτούν τα κατοικίδια μπορεί κάποιες φορές να γίνεται πιεστική, όμως διδάσκει στα παιδιά υπευθυνότητα.
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια επιδεικνύουν καλύτερο έλεγχο των παρορμήσεών τους, κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.
  • Τα αδέρφια που φροντίζουν μαζί ένα ζωάκι αναπτύσσουν ακόμη πιο στενούς δεσμούς μεταξύ τους.
  • Η σωματική επαφή με το κατοικίδιό μας μειώνει το στρες, το αίσθημα μοναξιάς και το άγχος.

Αν θέλετε τη γνώμη μας, σε περίπτωση που αποφασίσετε να βάλετε ένα ζωάκι στη ζωή σας, προτιμήστε την υιοθεσία από την αγορά. Όχι μόνο γιατί η πώληση έμβιων οργανισμών είναι στην καλύτερη περίπτωση ηθικά αμφιλεγόμενη, αλλά και γιατί πρόκειται για μια πρακτική που βλάπτει τα ζωάκια. Τα μεν καθαρόαιμα αποκτούν προβλήματα υγείας εξαιτίας της αιμομιξίας και της εντατικής εκτροφής. Τα δε ημίαιμα καταλήγουν να ζουν σε υπεράριθμα καταφύγια.