Πολλές φορές τα παιδάκια, χωρίς να το θέλουν, είτε από ενθουσιασμό είτε από ανυπομονησία, τείνουν να ξεχνούν ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρά λάθη τείνουν να συμβαίνουν κατά την διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι ενός φίλου τους, όταν παραδείγματος χάριν χτυπούν πολλές φορές το κουδούνι ή δεν ευχαριστούν τον οικοδεσπότη που τους προσφέρει κάτι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν είναι εξοικειωμένο με τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, αλλά περισσότερο αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο που το περνά σχεδόν κάθε παιδί.

Περιμένουμε πριν μπούμε στο σπίτι

Τα παιδάκια συνήθως επειδή είναι χαρούμενα που θα συναντήσουν ένα φιλικό τους πρόσωπο μπορεί να χτυπήσουν πολλές φορές το κουδούνι και όταν τελικά η πόρτα ανοίξει «συνήθως» εισβάλλουν, δίχως να χαιρετήσουν ή να προσκληθούν. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε κάποιον φίλο, ζητήστε του να χτυπήσει μόνο μια φορά την πόρτα και τοποθετήστε το χέρι σας στον ώμο του, ως σήμα για να περιμένει.

Μιλάμε σωστά                                                                

Εξασκηθείτε στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται και χαιρετά άλλους ενήλικες, αποκαλώντας τους με τους ανάλογους τίτλους (κύριος ή κυρία). Προσποιηθείτε ότι είστε διαφορετικοί άνθρωποι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνομιλήστε μαζί του, ώστε να του υπενθυμίσετε πως πρέπει να συμπεριφερθεί σε κάθε περίσταση.

Συμπεριφερόμαστε σωστά ως καλεσμένοι

Ορισμένα παιδιά νιώθουν πολύ άνετα στο σπίτι ενός φίλου τους ή αγαπημένου τους προσώπου. Πριν πάτε όμως θα είναι καλό να τους υπενθυμίσετε ότι δεν τρέχουμε και ότι δεν κατευθυνόμαστε σε άλλα δωμάτια χωρίς άδεια ή καθοδήγηση από τον οικοδεσπότη. Είμαστε πάντα ευγενικοί και ζητάμε οτιδήποτε θελήσουμε πριν το πάρουμε.

Δεν ζητάμε

Τα παιδιά αγαπούν να εξερευνούν νέους χώρους, όπως οι κουζίνες ή το ψυγείο ενός φιλικού προσώπου ενώ δεν μπορούν να αντισταθούν από το να ρωτήσουν αν υπάρχουν γλυκά ή αναψυκτικά. Υπενθυμίστε λοιπόν, στο παιδάκι σας ότι είναι ευγενικό να περιμένουμε λίγο πριν ζητήσουμε κάτι ή ακόμα καλύτερα, δώστε του κάτι από το σπίτι για να το φάνε μαζί με τους φίλους τους.

Προσφέρουμε βοήθεια

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα ευγενικό παιδί, που προσφέρεται να βοηθήσει έναν οικοδεσπότη, οπότε να αναφέρετε συχνά στο μικρό σας πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους ανεξαρτήτως περιστάσεων ή συνθηκών.