Η εφηβεία των παιδιών αποτελεί ένα ζήτημα που αγχώνει αρκετούς γονείς, μιας και αφενός φοβούνται ότι θα απομακρυνθούν από την αγκαλιά τους ενώ αφετέρου δεν ξέρουν πότε και πώς ακριβώς να μιλήσουν για τις επικείμενες αλλαγές τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές. Οι πρώτες που σχετίζονται με τα κορίτσια που θα μπουν στην εφηβεία αφορούν την ανάπτυξη των μαστών, την αρχή της έμμηνου ρύσης και προσφέρεται ως μία ιδανική περίοδος για να θέσετε τις βάσεις της υγιούς σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Μιλήστε για την περίοδο

Είναι σημαντικό να συζητήσετε και να εξοικειώσετε την κόρη σας με την περίοδο, πριν ακόμα της έρθει για πρώτη φορά ώστε να έχει κατανοήσει πλήρως περί τίνος πρόκειται και να μην τρομάξει. Μην ξεχάσετε να της δείξετε τα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ενώ μπορείτε να προβάρετε και μαζί τον τρόπο χρήσης τους ώστε να νιώσει ακόμα πιο σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που είναι μόνη της ή στο σχολείο.

Μιλήστε για τις αλλαγές και στα δύο φύλα

Αρκετά παιδιά ενημερώνονται και στο σχολείο, συνήθως όμως υφίστανται διαχωρισμό, οπότε τα κορίτσια ακούν κυρίως για την έμμηνο ρύση ή και την χρήση των σουτιέν ενώ τα αγόρια ακούν για στύσεις και αλλαγές στην φωνή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα προκύψουν και στα δύο φύλα, ώστε να ξέρουν τα όρια στην συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους. Παράλληλα είναι καλή ιδέα να δείτε μαζί θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, μιας και οι απορίες είναι συχνό φαινόμενο, όπως και οι παρανοήσεις.

Πώς θα το πω;

Όταν μιλάτε στην κόρη σας για το στάδιο της εφηβείας, είναι σημαντικό να είστε καθησυχαστικοί και ήπιοι, καθώς τότε συμβαίνουν ποικίλες αλλαγές που μπορεί να την κάνουν να αισθανθεί ανασφάλεια ή μοναξιά. Συχνά, τα παιδιά που εισέρχονται στην εφηβεία αισθάνονται ανασφάλεια για την εμφάνισή τους, όταν όμως γνωρίζουν ότι όλοι περνούν από αυτές τις αλλαγές, οι οποίες είναι πολλές κι ορισμένες φορές αμήχανες, γίνεται ευκολότερο. Εξίσου σημαντικό είναι να την ενημερώσετε ότι ενδεχομένως αυτές οι αλλαγές μπορεί να έρθουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που είναι φυσιολογικό.

Απαντώντας στις ερωτήσεις

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είστε διαθέσιμοι για απορίες και περαιτέρω συζήτηση ανά πάσα στιγμή, είναι όμως σημαντικό να λάβετε την πρωτοβουλία για αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να αμελήσετε τις συζητήσεις σας για τις ψυχολογικές μεταβολές και τα συναισθήματα που θα βιώσει στην εφηβεία, καθώς έτσι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Παρόλο που ενδέχεται να αισθανθείτε ντροπή ή αμηχανία τις πρώτες φορές, το παιδί θα νιώσει ανακούφιση που θα νιώθει ότι είστε δίπλα του. Για να ξεπεράσετε την αμηχανία σας, μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας ή ζητώντας την άποψη των ειδικών ενώ αν προκύψει μια απορία που δεν είστε σίγουροι για την απάντησή της, μην βιαστείτε αλλά ζητήστε λίγο χρόνο για να την αναζητήσετε και να επανέλθετε.