Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θέλουν να χάσουν βάρος μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα με πληθώρα κανόνων. Ακόμη κι αν επιλέξετε μία όχι και τόσο περιοριστική δίαιτα, θα πρέπει να τηρήσετε συγκεκριμένους κανόνες. Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όμως τα πράγματα αν μπορούσατε να θέσετε εσείς η ίδια τα όριά σας;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να χάσετε κιλά, χωρίς να αντιγράψετε το διατροφικό πλάνο κάποιου άλλου. Μάλιστα, ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στους δικούς σας κανόνες μπορεί να αποδειχθεί πιο ελκυστικό και βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αφού θα λαμβάνει υπόψη τις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις.

Γιατί οι δίαιτες διέπονται από κανόνες

 

Οι κανόνες είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενός δομημένου προγράμματος. Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε θέλετε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο εύκολα και απλά. Σε αυτό ακριβώς βοηθούν οι κανόνες μιας δίαιτας, απαλλάσσοντάς σας από την έγνοια του τι πρέπει να φάτε, πότε και πόσο.

Τυπικοί κανόνες δίαιτας είναι οι εξής:

  • Καταναλώστε τρία γεύματα και δύο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Μην παραλείπετε το πρωινό
  • Αποφεύγετε τα μεταμεσονύκτια σνακ
  • Περιορίστε τον αριθμό των θερμίδων σας
  • Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων

 

Αυτοί οι διατροφικοί κανόνες βασίζονται σε διαδεδομένες διατροφικές αρχές, όπως για παράδειγμα στη λογική ότι αν τρώτε μικρά, συχνά γεύματα θα κρατήστε το σάκχαρό σας σταθερό και δε θα σας πιάνουν λιγούρες που θα σας σπρώξουν σε μια σακούλα πατατάκια. Σε παρόμοια λογική, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό μπορούν να χάσουν πιο εύκολα βάρος και να το διατηρήσουν (πιθανότατα επειδή αργούν να πεινάσουν στη συνέχεια της ημέρας).

Γιατί οι κανόνες μιας δίαιτας μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα

 

Ενώ κάποιοι μπορεί να διευκολύνονται ακολουθώντας μια δίαιτα με αυστηρούς και απαρέγκλιτους κανόνες, κάποιοι άλλοι μπορεί να τη βρίσκουν πολύ περιοριστική για τα δεδομένα τους και να τους δημιουργεί στρες. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το στρες μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στην υπερφαγία. Και ως γνωστόν, όταν νιώθετε αγχωμένη είναι πιο πιθανό να λαχταρήσετε μια σοκολάτα παρά μια σαλάτα.

Αν η οργάνωση και η αυτοπειθαρχία δεν είναι γνωρίσματα του χαρακτήρα σας, μια δίαιτα με συγκεκριμένους κανόνες μπορεί να μην αποδειχθεί λειτουργική για εσάς. Δεν είναι σπάνιο να εγκαταλείπει κανείς μια στερητική δίαιτα μετά από μερικές ημέρες και να επιστρέφει στις προϋπάρχουσες ανθυγιεινές του συνήθειες.

Πώς θα κάνετε δίαιτα με τους δικούς σας κανόνες

 

Αν δεν τα πηγαίνετε καλά με τις δίαιτες που υπάρχουν διαθέσιμες και βασίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας κανόνες διευκολύνοντας έτσι την απώλεια κιλών. Σίγουρα θα σας πάρει περισσότερο χρόνο από το να αναζητήσετε μια δίαιτα στο Διαδίκτυο, όμως θα σας είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσετε και κατ’ επέκταση να πετύχετε την απώλεια κιλών που επιθυμείτε.

Προτού αναπτύξετε το δικό σας εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός:

  • Ποια στιγμή της ημέρας χρειάζομαι περισσότερη ενέργεια;

 

Αντί να τρώτε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας, όταν νιώθετε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται έξτρα καύσιμα, επιλέξτε μη επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

  • Επηρεάζει η ψυχολογία μου το πώς τρώω;

 

Τρώτε περισσότερο όταν βρίσκεστε με τον σύντροφό σας; Θέλετε να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε μπροστά σας όταν είστε αγχωμένη; Μήπως τρώτε για να ηρεμήσετε; Παρατηρήστε το διατροφικό μοτίβο σας και προσπαθήστε να ανακουφιστείτε από το στρες με πιο δημιουργικούς τρόπους, για παράδειγμα πηγαίνοντας για περπάτημα ή γυμναστήριο.

  • Πόσο φαγητό χρειάζομαι για να χορτάσω; 

 

Μάθετε να τρώτε συγκεντρωμένη, χωρίς να βλέπετε τηλεόραση ή να σκρολάρετε στα social media, έτσι ώστε να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να καταλάβει ότι έχει επέλθει ο κορεσμός.

  • Πώς νιώθω μετά το φαγητό;

 

Όταν επιλέγετε λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά έχετε παρατηρήσει ότι νιώθετε χορτάτη για περισσότερη ώρα; Μετά από ένα πρόχειρο γεύμα γεμάτο ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι, μήπως νιώθετε φουσκωμένη;

 

Καθώς δίνετε περισσότερη σημασία στο πώς τρώτε, θα προκύψουν και άλλες ερωτήσεις. Αφού συλλέξετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, θα είστε σε θέση να καταλάβετε τι χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργήσει σωστά και θα μπορείτε να αναπτύξετε τους δικούς σας διατροφικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

*Σε κάθε περίπτωση, ένας διαπιστευμένος διατροφολόγος είναι ο πλέον ειδικός για να αναπτύξει ένα διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας. Με την καθοδήγησή του θα είστε σε θέση να χάσετε το περιττό βάρος αλλά και να το διατηρήσετε.