Όσο κι αν προσπαθείτε να εφαρμόσετε και να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, είναι ευκολότερο από ό,τι ίσως νομίζετε το να μην προσλάβετε τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά αν έχετε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, υπάρχει μια πιθανότητα να μην δίνετε στο σώμα σας αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Δείτε τρεις κοινές διατροφικές ελλείψεις, ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε αν σας αφορούν και να προσθέσετε τα σωστά τρόφιμα στη διατροφή σας.

Σίδηρος

 

Το μέταλλο αυτό είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας, την ανοσολογική λειτουργία και την παροχή οξυγόνου στους μυς. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη σιδήρου είναι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και εκείνες που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Αυτοί που υποφέρουν από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση ή έλλειψη συγκέντρωσης. Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου σας ενσωματώνοντας συκώτι, μοσχάρι, πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια και σπανάκι στη διατροφή σας.

Φολασίνη

 

Επίσης γνωστή ως φυλλικό ή φολικό οξύ, αυτή η βιταμίνη βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων. Κάποιος με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος δεν παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να εμφανίσει κόπωση ή πληγές στο στόμα, μεταξύ άλλων. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη Β12

 

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και στο υγιές νευρικό σύστημα. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει νέα αιμοσφαίρια. Δυστυχώς, η βιταμίνη αυτή βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, έτσι οι vegan βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που τρώνε κρέας μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 αν το σώμα τους δεν είναι σε θέση να απορροφήσει σωστά τη βιταμίνη από τη διατροφή. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β12 καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα όπως αυγά, ψάρια και πουλερικά. Αν είστε χορτοφάγος, επιλέξτε το γιαούρτι, το ενισχυμένο φυτικό γάλα, τα αυγά και το τυρί.