Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί να βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Brain Behavior and Immunity.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό τους. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η τροφή που τα βοηθά να ψηλώσουν

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο, καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.

Για τους εφήβους, η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού τους.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ήδη πολλά στο «πιάτο» τους – εξετάσεις, κοινωνικό άγχος, για να μην αναφέρουμε τον ανεμοστρόβιλο των συναισθημάτων που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και την ευεξία τους.

Διατροφικά, έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνες και υγιή λίπη, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές ο έφηβός σας θα θέλει απλώς να αρπάξει ένα γρήγορο σνακ και να πάει στο δωμάτιό του αντί να φάει ένα κανονικό γεύμα.

Οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές στη διάθεσή του, ένα τοστ με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με φρούτα και λίγη μαύρη σοκολάτα.

Επειδή όμως οι έφηβοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους έξω από το σπίτι, είναι εξίσου σημαντικό να έχουν καθημερινά μαζί τους στο σχολείο και στις αθλητικές τους δραστηριότητες τροφές πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πώς το fast food επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων

Μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση

Μακροπρόθεσμα, η μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης fast food θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη σχολική επίδοση των παιδιών και την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών τους δεξιοτήτων.

Κακή ψυχική υγεία

Τα αρνητικά συναισθήματα, η θλίψη και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις διαπροσωπικές σχέσεις παιδιών και ενήλικων.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε εφήβους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κακή ψυχική υγεία.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί επίσης να αλλάξει από την κατανάλωση γρήγορου φαγητού.

Το 2022, το περιοδικό «SAGE Open» κατέγραψε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης fast food και της ανάπτυξης επιθετικών συμπεριφορών στους εφήβους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «European Journal of Clinical Nutrition» ανέφερε πως το 33% των παιδιών που έτρωγαν γρήγορο φαγητό στην πρώιμη παιδική ηλικία εμφάνισαν μεγαλύτερη υπερκινητικότητα από τα άλλα σε ηλικία 7 ετών.