Το αυγό είναι βασική τροφή για τα παιδιά, καθώς είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, που ωφελεί τη νοητική και σωματική ανάπτυξή τους.

Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει το παιδί από προβλήματα με το ύψος ή το βάρος του.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά που έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα για έξι μήνες είχαν:

  •  47% μικρότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία εν μέρει οφείλεται στην κακή διατροφή και
  •  74% λιγότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

Η μελέτη διενεργήθηκε με μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις στα αυγά.

Πώς βάζουμε το αυγό στη διατροφή του παιδιού

Αρχικά δίνουμε λίγο κρόκο (από τον 6ο μήνα) σε μικρή ποσότητα, η οποία αυξάνει σιγά-σιγά, ώστε σε 1 βδομάδα να λαμβάνεται ολόκληρος και στην συνέχεια και το ασπράδι. Εάν το παιδί μας δεν έχει παρουσιάσει καμία αλλεργία και δεν φαίνεται να το ενοχλεί ο κρόκος μπορούμε και νωρίτερα από τον πρώτο χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα να δώσουμε ολόκληρο το αυγό.

Το αυγό πρέπει να βράζεται καλά για τουλάχιστον 6 λεπτά ώστε να μην είναι μελάτο-ωμό και να δίνεται καθημερινά μέχρι το 2ο έτος και στην συνέχεια 2-3φορές την εβδομάδα.

Μην απογοητευτείτε εάν δεν του αρέσει από την αρχή το αυγό, όπως και με τις υπόλοιπες τροφές μην το ζορίσετε, αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και μετά ξαναδοκιμάζετε.

Πώς θα το… καμουφλάρετε

  • Υγιεινά μπουρίτο με αυγό στο τηγάνι ή βραστό σε μικρά κομματάκια, λαχανικά και ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
  • Στικ από ομελέτα και τυρί. Κόψτε τη μεγάλη ομελέτα σε μακρόστενα κομμάτια και βάλτε τυρί με ντοματίνια. Μπορείτε να τα βάλετε για λίγο στο ψυγείο ώστε να έχετε ένα σνακ για λίγο αργότερα.
  • Υγιεινές τηγανίτες με αλεύρι ολικής άλεσης, αυγό και βρώμη. Συνοδέψτε τες με μέλι ή μπανάνα.
  • Το γουακαμόλε μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα. Φτιάξτε ένα εξαιρετικό ντιπ από αβοκάντο και ‘κρύψτε’ μέσα ένα βρασμένο αυγό. Φροντίστε απλά να είναι ελαφρύ για να μπορεί να το φάει το παιδί σας.