Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα είναι αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να θέλουν αρκετά ιδιαίτερη παρατήρηση για να φανούν. Πάντως το ενδιαφέρεον είναι ότι και τα δύο σώματα αλλάζουν τους τυπικούς ρυθμούς τους.

Στάδια

 Οι Masters και Johnson (δύο πρωτοποριακοί σεξουαλικοί θεραπευτές) έγραψαν τον όρο «κύκλος σεξουαλικής ανταπόκρισης», που είναι η ακολουθία των γεγονότων που συμβαίνουν στο σώμα όταν ένα άτομο γίνεται σεξουαλικά διεγερμένο και συμμετέχει σε σεξουαλικά διεγερτικές δραστηριότητες (σεξουαλική επαφή, αυνανισμός, ερωτικά παιχνίδια κλπ. ).

Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τον ενθουσιασμό, το «plateau», τον οργασμό και το «resolution». Δεν υπάρχει ξεχωριστή αρχή ή τέλος σε κάθε φάση – είναι όλα μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας σεξουαλικής αντίδρασης.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι ένα πολύ γενικό περίγραμμα του τι συμβαίνει σε κάθε έναν από εμάς καθώς γινόμαστε σεξουαλικά δραστήριοι. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ατόμων, καθώς και μεταξύ διαφορετικών σεξουαλικών γεγονότων.

Ταυτόχρονα οργασμοί

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες περνούν και τις τέσσερις φάσεις, εκτός του ότι ο συγχρονισμός είναι διαφορετικός. Οι άνδρες συνήθως φτάνουν στον οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ενώ οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί έως και 15 λεπτά για να φτάσουν σε οργασμό.

Αυτό κάνει την πιθανότητα ταυτόχρονου οργασμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ένα σπάνιο γεγονός.

 

Φάσεις και αλλαγές

Φάση 1: Ενθουσιασμός Αυτή η φάση αρχίζει συνήθως μέσα σε 10 έως 30 δευτερόλεπτα μετά από την ερωτική διέγερση και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως πολλές ώρες. Άνδρες: Το πέος γίνεται ελαφρώς όρθιο. Οι θηλές ενός άνδρα μπορεί επίσης να γίνουν όρθιες. Ξεκινά να παράγονται υγρά στην περιοχή του κόλπου.

Ο κόλπος μεγαλώνει και γίνεται πιο ελαστικός. Τα εξωτερικά χείλη, τα εσωτερικά χείλη, η κλειτορίδα και μερικές φορές τα στήθη αρχίζουν να διογκώνονται. Ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή είναι όλα επιταχυνόμενα.

Δεύτερη φάση: «Plateau». Οι αλλαγές που ξεκίνησαν στη φάση του ενθουσιασμού συνεχίζουν να εξελίσσονται. Άνδρες: Οι όρχεις συντάσσονται. Το πέος γίνεται πλήρως όρθιο. Γυναίκες: Τα κολπικά χείλη γίνονται πιο πρησμένα.  Η κλειτορίδα «κρύβεται». Τα εσωτερικά χείλη αλλάζουν χρώμα (αν και είναι λίγο δύσκολο να το παρατηρήσετε).

Για τις γυναίκες που ποτέ δεν είχαν παιδιά, τα χείλη μετατρέπονται από ροζ σε έντονο κόκκινο. Στις γυναίκες που έχουν παιδιά, το χρώμα γίνεται από έντονο κόκκινο σε βαθύ μωβ. Και οι δύο: Αύξησης ταχύτητας αναπνοής και παλμών.