Οι selfies, οι φωτογραφίες που βγάζουμε από την μπροστινή κάμερα των κινητών μας έχουν βρει πολλούς «ακολούθους», με τους περισσότερους έφηβους να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς. Για τους γονείς, ωστόσο, το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι αμήχανο, μιας και δεν βρίσκουν την σκοπιμότητα πίσω από την ανάρτηση μιας φωτογραφίας σε κάποιο από τα προφίλ που διατηρούν στα social media, όπως το Facebook ή το Instagram. Για άλλους αυτή η συνήθεια είναι ανησυχητική, μιας και μετά την δημοσίευση παρατηρούν την αδημονία των παιδιών για τα σχόλια και τις αντιδράσεις των υπολοίπων χρηστών.

Αυτοεκτίμηση και selfies

Η αυτοεκτίμηση ορισμένων εφήβων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διάδραση, τα σχόλια και τις αντιδράσεις δηλαδή που λαμβάνουν από τους υπόλοιπες χρήστες. Όσο περισσότερα «like» ή θετικά σχόλια, τόσο πιο καλά αισθάνονται για τον εαυτό τους. Το ζήτημα όμως γίνεται σοβαρά προβληματικό, όταν ο έφηβος προσελκύσει αρνητική προσοχή ή ακόμα και καθόλου προσοχή, καθώς αυτό ενδέχεται να βλάψει την ψυχολογία του. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει τόσο με το φαινόμενο των selfies όσο με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, για αυτό είναι σημαντικό να τον ενθαρρύνετε να αγαπά τον εαυτό, όπως είναι, δίχως να αποζητά την αποδοχή ή την προσοχή από τους γύρω του.

Φήμη και selfies

Αν και οι περισσότεροι έφηβοι δεν είναι εθισμένοι με την δημοσίευση «τέλειων» φωτογραφιών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τους οποίους θα πρέπει να τους ενημερώσετε ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προφυλαχθούν. Πρέπει συγκεκριμένα, να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τον τύπο των φωτογραφιών που αναρτούν αλλά και μοιράζονται με τους φίλους τους, καθώς από την στιγμή που θα αναρτήσουν ή θα στείλουν μια φωτογραφία είναι πολύ εύκολο να διαδοθεί. Σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι μια φωτογραφία του πράγματι έχει διαδοθεί, τονίστε του ότι θα πρέπει να σας το πει ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε.

Γιατί πρέπει να τους μιλήσετε για τις selfies;

Οι selfies μπορεί να λειτουργήσουν ως ένας υγιής τρόπος έκφρασης για τους εφήβους. Ωστόσο, χρειάζονται καθοδήγηση σχετικά με το τι θεωρείται κατάλληλο και τι όχι, προκειμένου να απολαύσουν την εμπειρία, δίχως να τους βλάψει στο μέλλον. Συζητήστε με το παιδί σας αναφορικά με το περιεχόμενο των selfies που αναρτά και ενημερώστε το σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να τις δει ένας μελλοντικός εργοδότης. Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι κάτι που τώρα του φαίνεται ως μια αθώα πλάκα, θα μπορούσε μελλοντικά να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.