Ακόμη και το πιο ήσυχο νήπιο έχει την περιπέτεια στο αίμα του. Η περιέργειά του και η δίψα του να γνωρίσει τον κόσμο, είναι οι κινητήριες δυνάμεις που του επιτρέπουν να αναπτυχθεί, σωματικά και πνευματικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες δυνάμεις το εκθέτουν στον κίνδυνο τραυματισμών. Ένας από τους πιο ακίνδυνους και πιο συνηθισμένους, είναι μετά το παιχνίδι να καταλήξει με μια ακίδα ξύλου στο δαχτυλάκι του.

Η σωστή και άμεση αφαίρεση αυτού του ενοχλητικού κομματιού ξύλου είναι πολύ σημαντική, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, ενδέχεται να το πονά αρκετά και δεύτερον είναι πιθανό να μολυνθεί αν μείνει για αρκετή ώρα μέσα στο δέρμα του. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το αφαιρέσετε γρήγορα, με ευκολία και – στις περισσότερες περιπτώσεις – χωρίς να το πονέσετε.

Πώς θα αφαιρέσετε σωστά μια ακίδα από το δαχτυλάκι του

Κρατήστε την πληγή καθαρή

Μπορεί να είναι μικροσκοπική, αλλά παραμένει πληγή – δηλαδή μια εξαιρετική δίοδος για τα μικρόβια που θα ήθελαν να βρουν ένα ζεστό σπιτάκι στο σώμα του. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία πλύνετε πολύ προσεκτικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.

Ξεκολλήστε τη

Αν η ακίδα δεν έχει μπει πολύ βαθιά μέσα στο δέρμα του παιδιού, τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ότι νομίζετε. Μπορείτε να κολλήσετε επάνω ένα μικρό κομματάκι κολλητικής ταινίας, πιέζοντάς την πολύ απαλά επάνω στην κορυφή της ακίδας και έπειτα να την τραβήξετε προς την κατεύθυνση από την οποία μπήκε. Πρόκειται για μια από τις πιο ανώδυνες και λιγότερο τρομακτικές για το παιδί μεθόδους.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να απλώσετε επάνω στο σημείο λίγη διάφανη υγρή κόλλα, να την αφήσετε να στεγνώσει και έπειτα να την αφαιρέσετε μαζί με την ακίδα.

Τσιμπήστε τη

Σε περίπτωση που η ακρούλα περισσεύει, αλλά η ακίδα έχει μπει πολύ βαθιά στο δέρμα του για να μπορέσει να βγει με τις παραπάνω μεθόδους, ήρθε η στιγμή να καταφύγετε στο καλύτερο εργαλείο για αυτές τις δουλειές: Το τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Απλώς πριν ξεκινήσετε αποστειρώστε το καλά με καθαρό οινόπνευμα. Έπειτα πιάστε την ακρούλα και τραβήξτε απαλά, προς την κατεύθυνση από την οποία μπήκε.

Χειρουργήστε τη

Όχι, όχι, μην πανικοβάλλεστε, τα πράγματα παραμένουν – σχετικά – απλά. Αν η ακίδα έχει μπει τόσο βαθιά στο δερματάκι του ώστε η άκρη της να μην περισσεύει καθόλου, θα χρειαστεί μια ελαφρώς πιο παρεμβατική διαδικασία. Αποστειρώστε μια βελόνα με καθαρό οινόπνευμα και τοποθετήστε τη δίπλα στην ακίδα. Ενδέχεται να χρειαστείτε και έναν μεγεθυντικό φακό για να είστε σίγουροι ότι το κάνετε σωστά. Έπειτα σπρώξτε την ακίδα από κάτω με τη βοήθεια της βελόνας, ώστε η ακρούλα της να βγει έξω από το δαχτυλάκι του και να μπορείτε να την πιάσετε με ένα τσιμπιδάκι. Η συγκεκριμένη διαδικασία, επειδή εκτός από ελαφρώς πιο επώδυνη για το παιδί είναι και πιο περίπλοκη, είναι καλύτερο να γίνεται με δύο άτομα (ένας για την βελόνα και ένας για το τσιμπιδάκι). Επιπλέον, αυτή είναι η στιγμή να του βάλετε να δει το αγαπημένο του βίντεο, μήπως και καταφέρετε να του αποσπάσετε την προσοχή.

Απολυμάνετε

Αφού η αποστολή σας στέφθηκε με επιτυχία, απολυμάνετε την περιοχή με κάποιο αντιβακτηριακό βάμμα, καλύψτε την με έναν επίδεσμο και έχετε το νου σας για πιθανά σημάδια μόλυνσης.

Πότε πρέπει να το πάω στον γιατρό;

Συνήθως θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε μόνοι σας αυτόν τον μικροτραυματισμό. Αν όμως η ακίδα είναι πολύ μεγάλη, δεν καταφέρνετε να την αφαιρέσετε, σπάσει μέσα στο δέρμα του, βρίσκεται κοντά ή μέσα στο ματάκι του, το δέρμα δείχνει να έχει μολυνθεί ή το μικρό σας έχει ανεβάσει πυρετό, καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.