Τα παιδιά τείνουν να διαμορφώνουν την εικόνα για τον εαυτό τους από τα λόγια που ακούν, με τα λόγια που προέρχονται από τα αδέλφια να έχουν συχνά περισσότερη αξιοπιστία ακόμα και από εκείνα των γονέων. Επιπλέον ακόμα και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας μπορούν να καταλάβουν μη λεκτικά σχόλια, όπως η γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου, καθώς είναι ιδιαίτερα παρατηρητικά. Συνήθως το μικρότερο παιδάκι της οικογένειας μπορεί να αισθάνεται ανεπαρκές μπροστά στα κατορθώματα του μεγαλύτερου παιδιού ενώ το τελευταίο πιθανόν να αναρωτιέται αν το αγαπάτε εξίσου με το μικρότερο. Κάπως έτσι ξεκινά η ανταγωνιστικότητα, οι τσακωμοί και το εχθρικό κλίμα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα αδέρφια να έρθουν πιο κοντά, καθώς μεγαλώνοντας θα καταλάβουν ότι το ένα αποτελεί πράγματι τον καλύτερο φίλο του άλλου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν βλέπετε ότι ενώ παίζουν σχεδόν πάντα το μικρότερο χάνει, τότε ήρθε η ώρα να τους δώσετε κι άλλα παιχνίδια, στα οποία όλοι χάνουν ή κερδίζουν κάποια στιγμή. Ενθαρρύνετε τα να δοκιμάσουν να παίξουν μαζί, σχηματίζοντας μια ομάδα κατά της μαμάς και του μπαμπά, καθώς έτσι θα μάθουν να συνεργάζονται για να τα καταφέρουν. Παράλληλα, εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί ότι ορισμένοι κανόνες δεν θα ισχύουν για τα μικρότερα αδέλφια του γιατί θα δυσκολευτούν παραπάνω λόγω ηλικίας. Εξηγήστε του ότι δεν πρόκειται για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» αλλά πολύ περισσότερο για να δοθούν ίσες ευκαιρίες, ώστε κάποια στιγμή να κερδίσει και το μικρότερο μέλος.

Αν παρατηρήσετε από την άλλη ότι το μεγαλύτερο από τα παιδιά σας ασκεί σκληρή κριτική στα αδέλφια του, ίσως ήρθε η ώρα να του μάθετε την διπλωματικότητα, να ξεχωρίζει δηλαδή τι είναι σωστό να πει και τι όχι. Εάν τα λόγια του είναι άσχημα ή προσβλητικά, τονίστε ότι δεν μπορεί να μιλά έτσι, Εάν η γλώσσα του σώματος ή οι εκφράσεις του προσώπου είναι αποθαρρυντικές, ζητήστε του να επαναλάβει αυτό που είπε με μια πιο θετική χροιά.

Αν δείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί θέλει να υπερηφανευθεί για όσα έχει καταφέρει, μην το αποτρέψετε, μιας και δικαίως θέλει να χαρεί για όλα όσα πέτυχε. Αντίθετα ρωτήστε το, μπροστά στα μικρότερα αδέλφια του, πόση προσπάθεια χρειάστηκε για να τα καταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο τα μικρότερα μέλη θα αντιληφθούν ότι χρειάζεται προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να πετύχουν τους στόχους τους κι όχι ειδικές δεξιότητες.

Επειδή τα μικρότερα μέλη χρειάζονται περισσότερο την προσοχή σας, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να δίνετε προσοχή και στο μεγαλύτερο, ώστε να μην νιώθει αποκομμένο. Κάντε το να νιώσει ξεχωριστό, είτε μέσα από τις συζητήσεις σας είτε μέσα από δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε μαζί, όπως το να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο ή το να φάτε μαζί το αγαπημένο του φαγητό. Αυτές οι δραστηριότητες όπως και οι λεκτικές επιβεβαιώσεις ότι το αγαπάτε, θα τονώσουν το ηθικό του και θα αναπληρώσουν τις στιγμές όπου θα τρέχετε πίσω από τα μικρότερα μέλη.