Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλετε το μικρούλι σας να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό του. Πρώτα από όλα, είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορέσει να γραφτεί στον παιδικό σταθμό. Παράλληλα, οι λερωμένες πάνες δεν ταλαιπωρούν μόνο τη μύτη, αλλά και το… πορτοφόλι σας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα για αυτή τη μετάβαση στην ίδια ηλικία. Και αν προσπαθήσουμε να εκβιάσουμε τη διαδικασία, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το κάνουμε να αντιπαθήσει το γιογιό του, καθυστερώντας εντέλει ακόμη περισσότερο την εκπαίδευσή του. Γι αυτό και είναι σημαντικό να ελέγξουμε τα σημάδια ότι είναι έτοιμο για αυτό το βήμα.

Σημάδια ότι είναι έτοιμο να μεταβεί στο γιογιό

Λερώνει λιγότερες πάνες

Μέχρι να συμπληρώσουν τους 20 μήνες περίπου, τα παιδιά αδυνατούν να ελέγξουν την κύστη τους. Αυτό είναι εμφανές και από το γεγονός ότι λερώνουν αμέτρητες πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τη στιγμή, όμως, που αρχίζει να μένει στεγνό για περισσότερες από μία ή δύο ώρες και πότε – πότε δεν λερώνεται ούτε στον ύπνο του, είναι έτοιμο να μάθει να πηγαίνει στο γιογιό.

Έχει… σταθερό πρόγραμμα

Αν συνηθίζει να κάνει τα κακά του περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, οι πιθανότητες επιτυχίες της εκπαίδευσής του στο γιογιό αυξάνονται σημαντικά, καθώς είστε σε θέση να προβλέψετε πότε θα το χρειαστεί και να προλάβετε τα ατυχήματα.

Φροντίζει να σας ενημερώνει

Κάποια παιδάκια έχουν την τάση να ανακοινώνουν ότι λερώνουν την πάνα τους. Ακόμη, όμως, και αν το δικό σας… διαφυλάσσει την ιδιωτικότητά του, κατά πάσα πιθανότητα είστε σε θέση να διακρίνετε πότε λερώνεται από μη λεκτικά σήματα που έχετε μάθει να αναγνωρίζετε. Το γεγονός ότι έχει συναίσθηση των λειτουργιών του σώματός του είναι αρκετό για να μπορεί να μάθει και να τις ελέγχει.

Δεν του αρέσουν οι λερωμένες πάνες

Όλα τα νήπια φτάνουν σε ένα σημείο ανάπτυξης κατά το οποίο οι λερωμένες πάνες τους τα κάνουν να αισθάνονται δυσφορία. Εκμεταλλευτείτε το για να βγείτε όλοι από τη δύσκολη θέση.

Έχει μάθει να βγάζει τα ρούχα του μόνο του

Φυσικά και θα το βοηθάτε τον πρώτο καιρό, ωστόσο η διαδικασία διευκολύνεται σημαντικά αν το μικρό σας είναι σε θέση να κατεβάζει με ευκολία το παντελόνι και το βρακάκι του ή να ανεβάζει τη φούστα του.

Έχει το κατάλληλο λεξιλόγιο

Αν δεν μπορεί να σας ζητήσει το γιογιό του ή να σας πει ότι θέλει «τσίσα», το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.