Ποιες καθημερινές συνήθειες έχουν ολέθριες επιπτώσεις στα νύχια μας;

 

1. Χρησιμοποιούμε τα νύχια σαν εργαλεία

Ξύνουμε επιφάνειες για να απομακρύνουμε σκόνη και λεκέδες; Γράφουμε αρκετή ώρα στον υπολογιστή ή χρησιμοποιούμε συχνά το κινητό μας; Γενικά όταν τα νύχια μας πιέζονται, ταλαιπωρούνται χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

2. Ξεχνάμε την κρέμα χεριών

Τα λιπίδια και τα θρεπτικά στοιχεία της περιποιούνται τα πετσάκια και τις παρανυχίδες, τα οποία είναι πολύτιμα για την ενυδάτωση και την ανάπτυξη των νυχιών. (Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.) Έτσι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μια κρέμα χεριών τουλάχιστον μια φορά τη μέρα και ιδανικά πριν κοιμηθούμε.

3. Αφήνουμε το ίδιο βερνίκι στα νύχια μας πολύ καιρό

Τι συμβαίνει: Καθώς αυτό στεγνώνει καλύπτει την επιφάνεια του νυχιού και την αφυδατώνει. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην διατηρούμε το ίδιο βερνίκι στα νύχια μας πάνω από πέντε μέρες και να τα αφήνουμε να αναπνέουν μία-δυο μέρες πριν από την επόμενη εφαρμογή.

4. Κόβουμε υπερβολικά τα πετσάκια

Ή ακόμα χειρότερα, τα τρώμε. Είναι σαν να αφαιρούμε από ένα φυτό τις ρίζες του. Η καλύτερη τακτική είναι να τα σπρώχνουμε προς τη βάση του νυχιού με ένα ξύλινο στικ.

5. Χρησιμοποιούμε ασετόν

Το ασετόν αφαιρεί μαζί με το βερνίκι τα φυσικά έλαια των νυχιών. Γι’αυτό προτιμούμε τα ξεβαφτικά που δεν περιέχουν ασετόν και είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά έλαια.

6. Έχουμε χαμηλό σίδηρο

Γιατί: Το μέταλλο αυτό είναι ένα πολύτιμο συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί τον φορέα ζωτικού οξυγόνου σε όλο τον οργανισμό. Άρα, χωρίς τις επαρκείς ποσότητες σιδήρου, τα νύχια δεν οξυγονώνονται και αδυνατίζουν.

7. Η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη

Ψάρια και θαλασσινά, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, αβγά και γαλακτοκομικά, είναι τα top στη λίστα των τροφών για γερά νύχια. Κι αυτό γιατί είναι τα πλουσιότερα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιοτίνη, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο καθώς και Ω3 λιπαρά οξέα.