Το μυαλό ενός τρίχρονου είναι συναρπαστικό: Όσο δύσκολο είναι να ξεχάσει το ότι χθες του υποσχεθήκατε ότι θα πάτε μια βόλτα στο πάρκο, άλλο τόσο του είναι και να θυμηθεί τι έπαιξαν σήμερα στο σχολείο. Δεν σας κοροϊδεύει, ούτε αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη του. Απλώς εξακολουθεί να αναπτύσσει ορισμένες σημαντικές δεξιότητες που σε λίγο καιρό θα του επιτρέπουν να ανακαλέσει ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ως τότε, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Τι το δυσκολεύει;

Στην πραγματικότητα, το μικρούλι σας αποθηκεύει ασταμάτητα νέες πληροφορίες. Η δυσκολία του έγκειται στο να τις επαναφέρει στον νου του τη στιγμή που το ρωτάτε. Ένας βασικός λόγος, είναι το γεγονός ότι απλούστατα δεν έχει συνηθίσει ακόμη να αφηγείται τη μέρα του με τη σειρά, με αποτέλεσμα να μοιράζεται διάσπαρτες πληροφορίες, φαινομενικά χωρίς ειρμό. Άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο, είναι η δυσκολία του να συγκεντρωθεί σε αυτά που σας ενδιαφέρουν, καθώς τα πράγματα που ενδιαφέρουν το ίδιο είναι πολύ πιο… επιτακτικά. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να μην είναι ικανό να αποσύρει την προσοχή του από το σοκολατάκι που ξέρει ότι κρύβεται στο ψυγείο προκειμένου να σας πει τι ζωγράφισαν σήμερα στον παιδικό σταθμό.

Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί για να το βοηθήσετε να ενισχύσει τη μνήμη του. Απλώς να θυμάστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να δυσκολεύεται για αρκετό καιρό ακόμη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πιέζετε και να το μαλώνετε επειδή ξεχνά μικρές – ή και πολύ μεγάλες – λεπτομέρειες.

Φωτογραφίες σε παράταξη

Διαλέξτε φωτογραφίες της οικογένειας, των φίλων και των αγαπημένων σας προσώπων και τοποθετήστε τες στη σειρά μπροστά του. Ζητήστε του να τις κοιτάξει προσεκτικά, και έπειτα αναποδογυρίστε τες και ρωτήστε τον ποιος κρύβεται κάτω από την καθεμία. Χρησιμοποιήστε το πολύ 2 – 3 φωτογραφίες κάθε φορά. Αν δεν βρει την απάντηση, προσφέρετε απλόχερα τη βοήθειά σας, δίνοντάς του στοιχεία μέχρι να τα καταφέρει.

Αναπολήστε μαζί

Μετά από μια ευχάριστη μέρα με πολλές δραστηριότητες, συζητήστε τι κάνατε από την ώρα που ξυπνήσατε μέχρι το βράδυ. Αν δεν μπορέσει να θυμηθεί από μόνο του κάτι, ωθήστε το μέσα από ερωτήσεις και στοιχεία. Σταδιακά, θα μάθει να το κάνει χωρίς τη βοήθειά σας.

Μιλήστε όλοι για τη μέρα σας

Ξεκινήστε μια νέα οικογενειακή συνήθεια: Την ώρα του δείπνου ή όταν το βάζετε για ύπνο, ανακαλέστε όλοι μια ενδιαφέρουσα στιγμή της ημέρας σας.

Κάντε ερωτήσεις με νόημα

Μην το ρωτάτε απλώς «πώς πέρασε στο σχολείο». Ρωτήστε το συγκεκριμένα πράγματα που θα το βοηθήσουν να δώσει πιο λεπτομερείς απαντήσεις, όπως για παράδειγμα τι φαγητό έφαγαν ή αν έμαθαν κάποια καινούρια κίνηση στο μπαλέτο.