Ενδεχομένως η ώρα του παιχνιδιού για εσάς να μην σημαίνει τίποτα περισσότερο από μια στοίβα παιχνίδια ριγμένα στο πάτωμα, ωστόσο για εκείνο είναι ένα σοβαρό ζήτημα που προϋποθέτει σκληρή προσπάθεια. Αυτό διότι το παιδί προσποιούμενο ότι μαγειρεύει ή ότι σας βάζει ένα φλιτζάνι τσάι, προετοιμάζεται για τις πραγματικές κοινωνικές περιστάσεις ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις γλωσσικές του δεξιότητες, οξύνει την φαντασία του και την δημιουργικότητά του.

Διασκέδαση και μάθηση

Όταν προσπαθεί να ταξινομήσει σχήματα ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα, στην πραγματικότητα μαθαίνει να υπολογίζει τα μεγέθη αλλά και να τα συνδυάζει με τα χρώματα. Όταν από την άλλη διοργανώνει ένα πάρτι, όπου προσκεκλημένοι του είστε εσείς αλλά και τα λούτρινα αρκουδάκια του, εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες και ανακαλύπτει πώς ακριβώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί για να νιώθουν όλοι άνετα. Ακόμα και όταν κάνει τσουλήθρα, στην πραγματικότητα μαθαίνει ενώ διασκεδάζει, καθώς παρατηρεί πως λειτουργεί το σώμα του και ο συντονισμός του ενώ αναρωτιέται ακόμα και γιατί τσουλάει προς τα κάτω, ανακαλύπτοντας την αρχή της βαρύτητας.

Μέσα από τα πιο απλά και καθημερινά παιχνίδια μαθαίνει τον κόσμο γύρω του και με την συνεχή προσπάθεια εξελίσσεται, προχωρώντας κάθε φορά σε νέα και πιο περίπλοκα ζητήματα. Εσείς μπορείτε να το καθοδηγήσετε στο παιχνίδι του, αφού μέσα από την διασκέδαση είναι δυνατόν να ενισχύσετε την διαδικασία της μάθησης με ποικίλους τρόπους.

Τρόποι για να ενισχύσετε την μάθηση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να εξελιχθεί περαιτέρω μέσα από το παιχνίδι του. Οι καλύτεροι είναι:

  • Να κάνετε ερωτήσεις όσο παίζει και να του ζητάτε πολλές λεπτομέρειες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε τις λεκτικές του ικανότητες ενώ συμβάλετε και στην διεύρυνση του λεξιλογίου του.
  • Οξύνετε την φαντασία του όσο παίζει στο φανταστικό του κόσμο, ενθαρρύνοντάς το να σας δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τοπίο που φαντάζεται.
  • Δώστε στο παιδί την απόλυτη ελευθερία επιλογών αναφορικά με το παιχνίδι του. Μπορείτε να του δώσετε κάθε είδους παιχνίδι αλλά είναι σημαντικό να το αφήσετε να επιλέξει μόνο του αυτό που πραγματικά του κεντρίζει το ενδιαφέρον.
  • Αφήστε το να δημιουργήσει ένα μικρό χάος και ενθαρρύνετέ το να σας βοηθήσει στο συμμάζεμα μετά, όσο μπορεί. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι μπορεί να παίζει και να διασκεδάζει αλλά ωστόσο θα πρέπει να είναι και συνεπής στις υποχρεώσεις του.