Ορισμένα μωράκια λατρεύουν το μπάνιο, αφού έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα πολύχρωμα παιχνίδια τους και τις σαπουνόφουσκες ενώ άλλα το απεχθάνονται και προσπαθούν να το αποφύγουν πάση θυσία. Σε κάθε περίπτωση, το μπάνιο αποτελεί μια διαδικασία που χρήζει μεγάλης προσοχής ώστε να διασφαλίσετε αφενός την ασφάλεια του μωρού και αφετέρου ότι είναι καθαρό. Ορισμένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι τα εξής:

Πλένετε το μωρό πολύ συχνά

Το να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα το χαλαρώνει και θα το προετοιμάζει για τον βραδινό ύπνο είναι σημαντικό, ωστόσο το μπάνιο κάθε βράδυ δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, είναι καλό να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε τακτικά την πάνα του, καθώς μια λερωμένη πάνα σηματοδοτεί την ανάγκη για μπάνιο.

Χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα

Κρατήστε την διαδικασία απλή, χρησιμοποιώντας μόνο τα απαραίτητα προϊόντα για το μπάνιο του. Χρησιμοποιείστε ένα σαμπουάν φιλικό για την επιδερμίδα του μωρού σας, χωρίς έντονο άρωμα που μπορεί να το ενοχλήσει. Επειδή το μωρό δεν πρέπει να μείνει μόνο του στο μπάνιο, θα ήταν καλό να συγκεντρώσετε, παράλληλα, οτιδήποτε χρειαστείτε, πριν ακόμα ξεκινήσετε, όπως τις πετσέτες, βαμβάκι, την κρέμα, τις πάνες και την νέα αλλαξιά που θα του φορέσετε αφού το καθαρίσετε.

Το νερό είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο

Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι σωστή, διότι το πολύ κρύο ή το πολύ ζεστό ενδέχεται να του προκαλέσει φόβο, με αποτέλεσμα να μην θέλει να κάνει μπάνιο. Έχετε επιπλέον κατά νου ότι ακόμα δεν μπορεί να σας εξηγήσει ότι η θερμοκρασία είναι λάθος και ότι το σώμα του είναι ευαίσθητο στις θερμοκρασίες. Δοκιμάστε να κάνετε το νερό ελάχιστα πιο ζεστό από το χλιαρό, ώστε να χαλαρώσει και να απολαύσει την διαδικασία.

Φοβάστε το κομματάκι του αφαλού

Όπως κάθε γονιός στις αρχές, είναι λογικό να φοβάστε το κομμάτι που προεξέχει στην κοιλίτσα του μωρού σας, μέχρι να πέσει και σταδιακά να δημιουργηθεί ο αφαλός του. Ωστόσο δεν χρειάζεται λόγος ανησυχίας, μιας και αυτό με την πάροδο των εβδομάδων θα ξεραθεί ενώ δεν χρειάζεται και καθάρισμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η περιοχή του δέρματος ακριβώς από κάτω. Εάν παρατηρήσετε ότι είναι λίγο υγρό, δοκιμάστε να το σκουπίσετε με μικρές κινήσεις με ένα απαλό πανάκι ή λίγο νερό.

Δεν ξεκινάτε από την κορυφή

Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από το κεφάλι και με ήπιες κινήσεις να καθαρίσετε το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτάκια του. Συνεχίστε το πλύσιμό του προς τα κάτω και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της πάνας ώστε να καθαριστεί καλά. Ξεβγάλτε το μικρό σας καλά κι έπειτα στεγνώστε το.