Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρόνια του γυμνασίου μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολα για τους εφήβους. Δεν είναι μόνο οι κοινωνικές πιέσεις και οι επιπρόσθετες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όπως οι αθλητικές δραστηριότητες αλλά και οι απαιτήσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση του παιδιού στο σχολείο, που αυξάνονται κατά πολύ ενώ είναι και πιο αυστηρές από τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, όμως, μπορείτε να το βοηθήσετε να επιτύχει δίχως πίεση.

  1. Παραμείνετε στην διαδικασία

Μερικές φορές, οι γονείς έχουν την τάση να αφήνουν τα παιδιά να διαβάζουν και να διαχειρίζονται εντελώς μόνα τις υποχρεώσεις τους για το σχολείο. Ωστόσο, αυτή η τακτική ίσως και να μην τα βοηθάει τόσο πολύ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για τον συγκεκριμένο τομέα της ζωής του παιδιού, δίχως να το παρακάνετε. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε τις συναντήσεις γονέων – δασκάλων για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας πράγματι πηγαίνει καλά. Όταν διαβάζει στο σπίτι, βοηθήστε το όταν σας το ζητήσει και εμψυχώστε το.

  1. Περιβάλλον χωρίς αντιπερισπασμούς

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον, ώστε το παιδί να μπορεί να διαβάσει και να συγκεντρώνεται δίχως αντιπερισπασμούς. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας χώρος όπου θα έχει τα βιβλία και τα τετράδιά του, ένα γραφείο αλλά όχι την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό του, ώστε να μην αποσπάται από αυτά. Καθώς ο έφηβός σας ωριμάζει, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του αλλά και τις παρορμήσεις του.

Αν παρατηρήσετε ότι παρά τις προτροπές σας δεν δέχεται να διαβάσει δίχως το κινητό του ή ότι δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο για το διάβασμά του, αφήστε το να δεχθεί τις συνέπειες που συνεπάγονται αυτής της επιλογής του. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έτσι θα το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει πως κάθε πράξη έχει και μια ανάλογη συνέπεια και πολύ περισσότερο ότι δεν βρίσκεστε εκεί για να το τιμωρήσετε αλλά για να το βοηθήσετε να επιτύχει.

  1. Η δύναμη της βοήθειας

Παροτρύνετε το παιδί να ζητήσει την βοήθεια σας, όποτε αισθάνεται αμφιβολία για κάτι. Έπειτα ενθαρρύνετέ το να ζητήσει την βοήθεια ενός συμμαθητή του ή και του δασκάλου του, μιας και εκείνος θα είναι σε θέση να επιλύσει την απορία του, ακόμα και αν εσείς δεν μπορέσετε. Ωστόσο είναι σημαντικό να το βοηθάτε αλλά όχι να του κάνετε εσείς οι ίδιοι τις εργασίες του. Μην του δίνετε αμέσως τις απαντήσεις, ακόμα και όταν δυσκολεύετε. Αντ’αυτού κάντε του ερωτήσεις, προκειμένου να εκμαιεύσετε την απάντηση από τον ίδιο. Έτσι θα τονώσετε το ηθικό του, αφού θα το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι ξέρει πολλά περισσότερα από όσα νομίζει.

  1. Στηρίξτε το

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να είστε ενθαρρυντικοί και να το στηρίζετε, αφού το διάβασμα, ιδιαίτερα από το γυμνάσιο και μετά, είναι για εκείνο μια καθημερινή πρόκληση.