Οι έφηβοι τείνουν να είναι παρορμητικοί όταν μιλούν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν ελεύθερα να σας αντιμιλούν ή να συμπεριφέρονται με αγένεια. Αυτήν η περίοδος είναι καθοριστική για την κοινωνική εξέλιξη του παιδιού, για αυτό είναι σημαντικό να θέσετε τις σωστές βάσεις, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται το θυμό ή την ένταση χωρίς να αντιμιλά ή να συμπεριφέρεται με ασέβεια.

Το να ακούτε το έφηβο παιδί σας να σας αντιμιλά ή ακόμα και να σας αψηφά καθημερινά, μπορεί να σας εξοργίσει. Ανεξάρτητα από αυτά που σας λέει, είναι ο τρόπος που εσείς αντιδράτε στην ασέβεια, που θα καθορίσει την έκβαση των πραγμάτων, επηρεάζοντας την συμπεριφορά του στην συνέχεια.

Αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης όταν σας αντιμιλά

Στους αποτελεσματικότερους τρόπους που μπορείτε να αντιδράσετε όταν ο έφηβος σας αντιμιλά συμπεριλαμβάνονται:

  • Καθιερώστε κανόνες δίνοντας έμφαση τον σεβασμό

Καθορίστε κανόνες που διευκρινίζουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες δεν θα γίνουν ανεκτές. Είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι και να ορίσετε σαφή όρια ως προς τις λιγότερες επιθυμητές συμπεριφορές, ώστε να μην τις επαναλάβει.

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι

Οι φωνές σας ή οι φορτισμένες απαντήσεις σας το μόνο που θα κάνουν είναι να κλιμακώσουν την ένταση. Οπότε, ανεξάρτητα από όσα σας λέει το παιδί, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην επηρεαστείτε από όλα όσα ακούτε. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες ή πηγαίνετε στο άλλο δωμάτιο για να καθίσετε μερικά λεπτά μόνοι σας για να αποφύγετε τις εκρήξεις θυμού.

  • Αγνοήστε τον

Το γεγονός ότι σας αντιμιλά μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία του εφήβου να ξεφύγει από κάτι που του ζητάτε να κάνει. Ξεκινώντας μια λογομαχία ή έναν καυγά, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει να κάνει αυτό που του ζητάτε ώστε τελικά να μην το κάνει. Εάν πέσετε στην «παγίδα», τότε είναι πιθανότερο το αρνητικό κλίμα να ενταθεί και το παιδί τελικά να μην πραγματοποιήσει το αίτημά σας. Οπότε δοκιμάστε να αγνοήσετε μια αγενή συμπεριφορά, όπως το γύρισμα των ματιών, καθώς έτσι είναι πιθανότερο να σταματήσει εκεί.

  • Μην υποχωρήσετε

Ένας ακόμη λόγος που οι έφηβοι μπορεί να αντιμιλήσουν είναι γιατί πιστεύουν ότι με αυτήν την συμπεριφορά θα σας αλλάξουν την γνώμη για ένα ζήτημα. Οτιδήποτε και αν ακούσετε είναι σημαντικό να μην υποχωρήσετε στην ασέβεια, διότι διαφορετικά θα την ενισχύσετε, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επαναληφθεί. Ακόμα και αν προσπαθήσει να σας γεμίσει με ενοχές, μην ενδώσετε αλλά τηρήστε τους κανόνες που έχετε θέσει.

  • Μην ξεχνάτε τις συνέπειες

Εάν το παιδί παραβιάσει κάποιον κανόνα ή δεν αλλάζει την συμπεριφορά του ακόμα και αν το έχετε προειδοποιήσει, τότε είναι σημαντικό να επιβάλλετε τις συνέπειες για την πράξη του αυτή. Στερήστε του ορισμένα προνόμια ή αναθέστε του κάποιες πρόσθετες ευθύνες όταν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.