Τα νήπια βρίσκονται σε μια ηλικία, όπου θα ήταν καλό να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα, ακριβώς επειδή μεγαλώνουν και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε αυτήν την ηλικία, να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα βοηθά να αποδώσουν καλύτερα, κάνοντάς τα πιο υγιή, δυνατά και έξυπνα. Θα ήταν επίσης καλό να προσδιορίσετε τα τρόφιμα που ωφελούν το παιδί και να τα εντάξετε από νωρίς στην διατροφή του, ώστε να θέσετε τις βάσεις για υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

Τι είναι οι υπερτροφές;

Οι υπερτροφές αποτελούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα ω-3 λιπαρά, τα ιχνοστοιχεία αλλά και ενός αριθμού ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση υπερτροφών, όπως οι φυτικές ίνες και τα καλά λίπη, έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικές από τις υπερτροφές είναι το kale, τα μούρο, ο σολομός αλλά και οι ξηροί καρποί.

Η νηπιακή ηλικία, παράλληλα, αποτελεί ένα κομβικό σημείο γιατί τότε τα παιδιά τείνουν να επιλέγουν το φαγητό τους βάσει της γεύσης, καθώς ακόμα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι καλό να επιλέγουμε τροφές, που ωφελούν την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, διασφαλίζοντας την υγεία μας. Είναι ευθύνη των γονιών να εξασφαλίζουν υγιεινά γεύματα ώστε τα παιδιά να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες υπερτροφές ωφελούν τα νήπια;

Οι υπερτροφές που ωφελούν τα νήπια είναι τροφές που μαγειρεύονται και χωνεύονται εύκολα ενώ είναι γεμάτες από θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Κοτόπουλο

Το καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο αποτελεί λευκό κρέας με καλά λιπαρά αλλά και πρωτεΐνη. Όταν το κοτόπουλο είναι φρέσκο και απαλλαγμένο από χημικές ουσίες ή τεχνητές ορμόνες αποτελεί μια υπερτροφή για τα νήπια.

  • Νιφάδες βρώμης

Οι νιφάδες βρώμης μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό πρωινό για τα νήπια, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, που σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης εμπεριέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην αποφυγή των αλλεργιών. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με ζεστό γάλα και κανέλα ή και στο γιαούρτι του.

  • Φακές και φασόλια

Οι φακές και τα φασόλια αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεϊνών αλλά και ινών. Είναι σχετικά εύκολο να μαγειρευτούν και το παιδί μπορεί να τις χωνέψει εξίσου εύκολα.

  • Καρότα

Τα καρότα έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ενισχύει την όραση και ενισχύει την υγιή όψη της επιδερμίδας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε χυμούς ή και smoothies.