Οι 14 στοιχειώδεις κανόνες για υγιή, όμορφα και δυνατά νύχια.

 

#1 Ενυδάτωση για γερά νύχια

Ο πρώτος και κυριότερος κανόνας. Κάθε βράδυ θυμόμαστε να απλώνουμε ένα ενυδατικό προϊόν στα πετσάκια των χεριών και ποδιών αλλά και στα πέλματα, για να παραμένουν και αυτά όμορφα και απαλά, χωρίς σκληρύνσεις. Μερικές ενδεδειγμένες προτάσεις είναι η βαζελίνη, το καστορέλαιο αλλά και ειδικές συνθέσεις με βιταμίνες.

#2 Φοράμε πλαστικά γάντια όποτε κάνουμε φασίνα

 

Οι δουλειές του σπιτιού, από την κηπουρική ως το καθάρισμα του μπάνιου και το πλύσιμο των πιάτων, είναι καταστροφικές για τα νύχια και για τη διάρκεια του βερνικιού.

Tip: Για έξτρα απαλότητα απλώνουμε μια κρέμα χεριών προτού βάλουμε τα γάντια. Η ζέστη θα βοηθήσει τα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν καλύτερα.

#3 Φερόμαστε… ευγενικά στα πετσάκια

 

Άσχετα αν τα θεωρούμε αντιαισθητικά, τα πετσάκια έχουν λόγο ύπαρξης: προστατεύουν τα νύχια από μικρόβια και μολύνσεις και από το σπάσιμο. Κόβουμε μόνο όσα είναι απολύτως απαραίτητα, διαφορετικά τα σπρώχνουμε προς τα πίσω με ένα στικ. Αν δεν ξέρουμε πόσο πρέπει να κόψουμε, ή αν δεν κάνουμε συχνά μανικιούρ, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το στικ, γιατί όταν κόβουμε τα πετσάκια, αυτά μακραίνουν πιο γρήγορα και γίνονται πιο σκληρά. Η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολα μετά το μπάνιο, που θα έχουν μαλακώσει.

#4 Αποφεύγουμε την ανάπτυξη του νυχιού μέσα στο δέρμα

 

Συνήθως συμβαίνει στα πόδια. Το νύχι καθώς μεγαλώνει εισχωρεί στο δέρμα και προκαλεί ενόχληση και πόνο. Για να το αποφύγουμε, κόβουμε τα νύχια των ποδιών εντελώς ίσια. Αυτός ο κανόνας είναι σημαντικός ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί τα πόδια είναι επιρρεπή σε μολύνσεις και ευαισθησίες.

#5 Μετά το ντους στεγνώνουμε καλά τα δάχτυλα των ποδιών

 

Η παγιδευμένη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητιάσεων, γι’ αυτό προτού βάλουμε παπούτσια σκουπίζουμε πολύ καλά τα πόδια και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

#6 Αερίζουμε τα παπούτσια μας

 

Μετά από μια κουραστική μέρα βγάζουμε έξω στο μπαλκόνι τα παπούτσια μας, ιδιαίτερα τα αθλητικά, ή όποια ζευγάρια φοράμε περισσότερο και ιδρώνει το πόδι μας μέσα σε αυτά. Ο λόγος είναι ο ίδιος με τον παραπάνω: Για να φύγει η υγρασία, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκήτων μέσα στο παπούτσι και κατ’ επέκταση στα πόδια μας.

#7 Επιλέγουμε κάλτσες από 100% βαμβάκι

 

Απορροφούν καλύτερα την υγρασία, καταπολεμώντας το ανθυγιεινό περιβάλλον.

#8 Παρατείνουμε τη διάρκεια του βερνικιού

 

Ανανεώνουμε το μανικιούρ μας απλώνοντας μια στρώση top coat, που προστατεύει το βερνίκι και το εμποδίζει να ξεφλουδίσει.

#9 Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με βιταμίνες

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β και ιδιαίτερα η βιοτίνη δυναμώνουν τα νύχια. Ελβετοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της βιοτίνης σε ανθρώπους με εύθραυστα νύχια και ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη 2,5 μιλιγκράμ βιοτίνης για διάστημα σχεδόν πέντε μηνών δυναμώνει θεαματικά τα νύχια.

#10 Γάλα κανείς;

Αν δεν είστε δυσανεκτικοί στα γαλακτοκομικά, προσθέστε ένα ποτήρι γάλα και ένα βραστό αβγό στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Πλούσια σε ψευδάργυρο, θα κάνουν θαύματα στα νύχια, ιδιαίτερα αν έχουν αυτά τα άσπρα σημαδάκια (ένδειξη χαμηλής ποσότητας ψευδαργύρου στον οργανισμό).

#11 Χρησιμοποιούμε σωστά τη λίμα

 

Για να αποφύγουμε το σπάσιμο των νυχιών δεν λιμάρουμε με κινήσεις δεξιά-αριστερά, αλλά προς μία μόνο κατεύθυνση. Επίσης, αποφεύγουμε τη λίμα μετά το μπάνιο. Τα βρεγμένα, μαλακά νύχια σπάζουν πιο εύκολα.

#12 Κάνουμε ειδικό μασάζ

 

Για λαμπερά, λεία και σούπερ δυνατά νύχια χρησιμοποιούμε το εργαλείο που λέγεται buffer και το περνάμε από την επιφάνεια των νυχιών αλλά και γύρω-γύρω από τα πετσάκια. Αυτό διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στα νύχια, αυξάνει την οξυγόνωση, άρα και την ανάπτυξή τους.

#13 Τα διατηρούμε γυαλιστερά

 

Ακόμη και μία διάφανη στρώση βερνίκι προστατεύει τα νύχια και τους δίνει ένα εφέ λάμψης. Αν ωστόσο τα προτιμάμε βαμμένα, τότε πρώτα εφαρμόζουμε απαραιτήτως το base coat, που θα προστατεύσει το νύχι, δυο λεπτές στρώσεις βερνίκι και τέλος το top coat που θα σφραγίσει το αποτέλεσμα και θα δώσει έξτρα λάμψη.

Προσοχή: To βερνίκι πρέπει να αφαιρείται το πολύ μετά από 10 ημέρες.

#14 Αποφεύγουμε κάποια συστατικά που περιέχουν τα ξεβαφτικά νυχιών

 

Καλό είναι να αποφεύγουμε το ασετόν ή τη φορμαλδεϋδη γιατί αφυδατώνουν. Προτιμάμε ξεβαφτικά με έλαια.