Ένα από τα δυσκολότερα σενάρια που καλείται να αποδεχθεί κάθε γονιός αποτελεί το γεγονός ότι η επιτυχία του παιδιού δεν είναι υπό το δικό σας έλεγχο αλλά αφορά δικές του διαδικασίες και αποφάσεις που θα πάρει. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος οδηγός για να διασφαλίσετε ότι μεγαλώνετε επιτυχημένα παιδιά, μιας και η επιτυχία δεν είναι η ίδια εικόνα για όλους, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί προς την σωστή κατεύθυνση. Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί χτίσει τον δικό του δρόμο προς την επιτυχία εντός αλλά κυρίως και εκτός σχολείου.

Ξεκινήστε τις συζητήσεις από την νηπιακή ηλικία

Οι ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες ανοίγουν ένα διά βίου ευρύ φάσμα ευκαιριών για το παιδί και το ενθαρρύνουν ως μαθητή να μάθει περισσότερα ώστε να μπορεί μεγαλώνοντας να ηγηθεί στον τομέα που έχει επιλέξει να ειδικευθεί. Ενισχύοντας την ικανότητά του να μοιράζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, θα μπορεί να επικοινωνήσει ευκολότερα με τους γύρω του και άρα να συνεργαστεί, δομώντας ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται να ξεκινήσει αργότερα, αλλά θα ήταν καλό να του μιλάτε ήδη νηπιακή ηλικία, ρωτώντας το λεπτομέρειες για την ημέρα του, τι μαθαίνει από κάθε παιχνίδι ή απαντώντας σε δικές του γενικές ερωτήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά

Για το παιδί, όχι μόνο η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου μετρά αλλά και το πρόγραμμα του ύπνου του, το οποίο θα ήταν καλό να είναι σταθερό και προκαθορισμένο. Η αναγκαιότητα του ύπνου αυξάνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Μόλις το παιδί αρχίσει να πηγαίνει στο δημοτικό θα χρειάζεται περίπου εννέα με έντεκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να μπορεί να αφομοιώσει και να αξιοποιήσει, στην συνέχεια, στο έπακρο τις πληροφορίες που έμαθε μέσα στην ημέρα.

Βοηθήστε το να εστιάσει στην διαδικασία

Τα παιδιά έχουν την τάση να θέλουν να φτάσουν γρήγορα στο τέλος μιας διαδικασίας, δηλαδή στο αποτέλεσμα για να αποκτήσουν την ανταμοιβή ή την επιβράβευση. Ωστόσο, η ακαδημαϊκή επιτυχία συχνά συνεπάγεται διαρκή προσπάθεια ενώ η επιτυχία αναμένεται να έρθει αργότερα. Ως γονείς, είναι καλό να εξοικειώσετε το παιδί με αυτήν την διαδικασία και να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι μερικές φορές θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολλές φορές και για πολύ καιρό για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε.

Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να απολαμβάνει την διαδικασία, δίχως να βιάζεται για το αποτέλεσμα κάθε φορά. Βοηθώντας το να χτίσει μια ρουτίνα και να καθορίσει τις προσδοκίες του, θα μπορέσει να διαχειριστεί παραγωγικά τον χρόνο του και να δουλέψει σωστά για να επιτύχει τους στόχους του.