Πριν λίγες μέρες, αν κάποιος σας ζητούσε να κάνετε μια ευχή, το πιθανότερο είναι πως θα επιλέγατε περισσότερο χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά σας. Φυσικά, κανείς δεν φανταζόταν ότι η απάντηση σε αυτό θα ερχόταν με τη μορφή μιας επικίνδυνης πανδημίας που θα μας έκλεινε όλους στο σπίτι για έναν (ακόμη άγνωστο) αριθμό ημερών. Ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με το άγχος που αισθανόμαστε όλοι απέναντι στον νέο κοροναϊό και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία της οικογένειάς μας. Από τον εκνευρισμό, μέχρι την έλλειψη διάθεσης ή τον πανικό, το φάσμα των αρνητικών συναισθημάτων είναι τεράστιο. Τα παρακάτω tips ενδέχεται να μας βοηθήσουν να τα εκφράσουμε με τον υγιέστερο δυνατό τρόπο και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τις τριβές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Tips για μια (όσο το δυνατόν πιο) ανώδυνη καραντίνα

Συζητήστε το

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που είναι πιθανό να προκύψουν και συναποφασίστε για το τι θα αναλάβει ο καθένας από εσάς κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών. Αν το παιδί ή τα παιδιά σας είναι στην κατάλληλη ηλικία για κάτι τέτοιο, εμπλέξτε τα και εκείνα στη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εκφράστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας. Ενδέχεται να πιστεύετε ότι με το να τα κρατάτε για τον εαυτό σας προστατεύετε τους αγαπημένους σας, στην πραγματικότητα όμως είναι σίγουρα εμφανή και τους επηρεάζουν περισσότερο όταν αναγκάζονται να τα μαντέψουν.

Φανείτε ειλικρινείς

Είναι σίγουρο ότι τα μικρά σας έχουν απορίες για την ξαφνική αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Μιλήστε τους με ηρεμία και περιγράψτε τους την κατάσταση με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια. Οι πληροφορίες που θα μοιραστείτε, εξαρτώνται από την ηλικία τους.

Δημιουργήστε πρόγραμμα

Είναι πολύ εύκολο η παραμονή στο σπίτι να σας αποδιοργανώσει. Ακόμη και αν το επάγγελμά σας δεν σας επιτρέπει να εργαστείτε από το σπίτι και το μικρό σας δεν πηγαίνει ακόμη στο σχολείο ώστε τα μαθήματά του να συνεχίζονται ηλεκτρονικά, είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσετε να λειτουργείτε εντός μίας δομής: Συνεχίστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα με πριν, να ντύνεστε και να κάνετε πράγματα που θα γεμίζουν τον χρόνο σας.

Παίξτε

Είναι δεδομένο ότι αυτές τις μέρες τα παιδιά θα περάσουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση – και δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να απασχολούνται και με πιο δημιουργικούς τρόπους. Τα παιχνίδια για όλη την οικογένεια, είτε πρόκειται για επιτραπέζια είτε για κρυφτό, εξασφαλίζουν ότι ο χρόνος που περνάτε μαζί θα είναι όσο πιο ποιοτικός γίνεται.

Κάντε γυμναστική

Δεν είναι μόνο τα ανεπιθύμητα κιλά: Το σώμα μας έχει ανάγκη από κίνηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ακόμη και η μετακίνηση από και προς τη δουλειά ή το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες της εταιρείας, προσφέρουν μια διέξοδο για την ενέργειά μας. Και φυσικά, τα πιτσιρίκια έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για τρέξιμο και παιχνίδι από ό,τι οι μεγάλοι. Ορίστε μια ώρα της ημέρας κατά την οποία θα εκτελείτε απλές ασκήσεις όλοι μαζί. Τόσο τα παιδιά σας όσο και το σώμα σας θα σας ευγνωμονούν στο τέλος όλης αυτής της ιστορίας.

Μείνετε παραγωγικοί

Αν έχετε τη δυνατότητα να εργαστείτε από το σπίτι, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε. Η αίσθηση ότι είμαστε χρήσιμοι είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία μας – και από τα πρώτα θύματα μιας κατάστασης όπως αυτή που ζούμε. Οι δουλειές του σπιτιού που αναβάλλετε εδώ και καιρό είναι άλλος ένας τρόπος να εκτονώσετε αυτή την ανάγκη.

Κάντε… σκανταλιές

Ακόμη και σε μια τέτοια συνθήκη, υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να απολαύσουμε: Ξυπνήστε πριν τα παιδιά και πιείτε μαζί τον καφέ σας στη βεράντα ή κάντε το διάλειμμα από τη δουλειά αγκαλιά με τον άντρα σας.

Φτιάξτε προσωπικό χώρο

Ξέρουμε ότι τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν περιθώριο για μεγάλες πολυτέλειες από αυτή την άποψη, αλλά ακόμη και ένα αυτοσχέδιο παραβάν θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή η μαμά βρίσκεται “στο γραφείο”. Εκτός από το πρακτικό του πράγματος, όμως, είναι πολύ σημαντικό όλοι σας να έχετε το περιθώριο να απομονωθείτε έστω και λίγο, έστω και για μερικές στιγμές. Δεν είναι εγωιστικό: Ο προσωπικός χρόνος είναι μια πολύ βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Μην αποκόβεστε

Ναι, δεν μπορείτε να συναντηθείτε με κανέναν, όμως η τεχνολογία είναι ικανή να σας φέρει σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας και κάντε κλήσεις βίντεο στον παππού και στη γιαγιά. Η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας είναι αναγκαία αν θέλουμε να διατηρήσουμε καλή ψυχολογία σε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Φροντίστε το σπίτι

Είναι πιθανό να μείνουμε όλοι μας για πολλές μέρες μέσα. Επομένως θα πρέπει αυτό το “μέσα” να μας είναι ευχάριστο. Εκτός από την υγιεινή που είναι πιο σημαντική από ποτέ, ένα τακτοποιημένο σπίτι θα κάνει πολύ καλό και στη διάθεσή μας.