Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη για κάθε γονιό, είναι αν το παιδί του τρέφεται αρκετά και ισορροπημένα. Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα σταματήσει να σας απασχολεί ακόμη και όταν το μικρό σας γίνει… τριάντα χρονών, ξέρουμε ότι τώρα, που είναι ακόμη νεογέννητο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Δυστυχώς, για αρκετούς μήνες ακόμη, δεν θα μπορεί να σας πει τι είναι αυτό που το δυσκολεύει και το κάνει να σπρώχνει το μπουκάλι του μακριά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το ανακαλύψετε μόνη σας.

Γιατί δεν θέλει το μπουκάλι του;

Πριν αλλάξετε μπουκάλι ή μάρκα βρεφικού γάλακτος, σκεφτείτε μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

  • Μήπως παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως βήχα ή καταρροή; Ένα κρύωμα μπορεί να μειώνει την όρεξή του.
  • Δυσανασχετεί κάθε φορά που το ταΐζετε ή μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις; Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι πιθανό να μην έχετε μάθει ακόμη να ερμηνεύετε σωστά τις ενδείξεις που σας δίνει όταν πεινάει. Έτσι είτε το ταΐζετε πριν ακόμη πεινάσει, είτε το καθυστερείτε τόσο ώστε να του δημιουργηθεί εκνευρισμός, ο οποίος μπορεί επίσης να το ωθήσει στην άρνηση του γεύματός του.
  • Με τι ταχύτητα βγαίνει το γάλα; Μια πολύ έντονη ροή μπορεί να το πνίγει, ενώ μια πολύ αργή να απαιτεί από εκείνο υπερβολική προσπάθεια. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ρυθμός είναι σωστός, γυρίστε ανάποδα το μπουκάλι ενώ είναι γεμάτο. Θα πρέπει να πέφτει περίπου μία σταγόνα ανά δευτερόλεπτο.
  • Είναι σωστή η θερμοκρασία; Βεβαιωθείτε ότι το γάλα του δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο.

Το άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αν δείχνει εκνευρισμένο, αρνείται το φαγητό του και φτύνει πολύ, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τι να κάνετε;

  • Απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τον τύπο γάλακτος που του προσφέρετε σε κάποιο πιο ενδεδειγμένο.
  • Επενδύστε στα μικρότερα και συχνότερα γεύματα.
  • Βάλτε το να ρευτεί πιο συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα επιμένει, είναι απολύτως απαραίτητο να απευθυνθείτε στον ή στην παιδίατρό σας. Μόνο έτσι μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση και συμβουλή.