Η καλή συμπεριφορά είναι κάτι που θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει, από τρυφερή ακόμα ηλικία. Οι κανόνες συγκεκριμένα και τα όρια δεν βοηθούν τα παιδιά μόνο να υιοθετήσουν μια ευγενική συμπεριφορά αλλά πολλές φορές ενισχύουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με την κοινωνική περίσταση. Ο καθορισμός των ορίων, η ενθάρρυνση για καλή συμπεριφορά και η αποθάρρυνση μιας λιγότερο επιθυμητής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία, καθώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα και τα μωράκια πρέπει να μάθουν να μην κάνουν, όπως το τράβηγμα των μαλλιών. Μεγαλώνοντας μπορείτε σταδιακά να εισάγεται κανόνες ώστε να παραμένει εντός ορίων και να μην υιοθετεί λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές.

Πρώτος κανόνας: Μαμά, μπαμπά παραμείνετε ψύχραιμοι

Δώστε συμβουλές στο παιδί για μια καλύτερη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που ταιριάζουν στην ηλικία του και διατηρήστε ήπιο τον τόνο της φωνής σας. Τα μικρά παιδιά, ειδικά εκείνα που είναι μικρότερα από έξι ετών, ακόμα μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα λόγια σας, οπότε θα ήταν σημαντικό να είστε ξεκάθαροι όταν του μιλάτε. Εάν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, τότε δοκιμάστε να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες πριν του μιλήσετε. Αφού το κάνετε, δοκιμάστε να πείτε στο παιδί τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει, αποφεύγοντας να αναφέρετε την μην επιθυμητή συμπεριφορά.

Δεύτερος κανόνας: Θέτουμε όρια, ακολουθούμε τις συνέπειες

Θέτοντας μερικούς βασικούς κανόνες και ακολουθώντας τις συνέπειες, αν το παιδί παραβεί κάποιον, του μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση όταν δεν παίρνει κάτι που θέλει. Παράλληλα του μαθαίνετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ότι οι πράξεις έχουν και συνέπειες, τις οποίες θα πρέπει κάθε φορά να αναλαμβάνει, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές. Το κλειδί εδώ είναι να είστε δίκαιοι και ταυτόχρονα «κατάλληλοι» για την ηλικία του. Η πρώτη προτεραιότητά σας πρέπει να είναι ο καθορισμός των ορίων που σχετίζονται με την ασφάλειά ή την υγεία του. Έπειτα ακολουθεί ο σεβασμός στους γύρω του και μετά άλλα στοιχεία ευγενικής συμπεριφοράς.

Τρίτος κανόνας: Ενθαρρύνετε την συνεργασία

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα για το παιδί, όπου οι κανόνες είναι βοηθητικοί και όχι καταπιεστικοί. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα χαλαρώσει ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες να αντιδράσει αρνητικά, υιοθετώντας λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές. Ένας βασικός τρόπος συνεργασίας είναι να του δώσετε επιλογές. Αποφύγετε τις ερωτήσεις που μπορεί να σας απαντήσει με «ναι» ή και «όχι», καθώς μπορεί και να αρνηθεί. Αντίθετα, δώστε του δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές, καθώς έτσι θα νιώσει ότι η γνώμη του μετράει, πράγμα που θα εξομαλύνει την υιοθέτηση των κανόνων εκ μέρους του.