Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι πιθανότατα να έχουμε φτάσει στα όρια της ψυχολογικής εξουθένωσης, καθώς η κόπωση από ποικίλους παράγοντες όπως και το άγχος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειές μας να ξεκουραστούμε ή να χαλαρώσουμε.

Η ψυχολογική κατάρρευση αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς αφορά την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως συνήθιζε καθημερινά, εξαιτίας της έντονης πίεσης ή της παρατεταμένης αίσθησης άγχους. Οι στρεσογόνοι παράγοντες, που ενδέχεται να την πυροδοτήσουν, κυμαίνονται από έναν άσχημο χωρισμό, οικονομικά ζητήματα, πένθος έως και το σύνδρομο burnout, επίπτωση της πολύωρης εργασίας δίχως πραγματική ξεκούραση.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, η πανδημία του κοροναϊού απειλεί και την ψυχολογία μας.

Ποιες ενδείξεις μας προειδοποιούν;

Τα συμπτώματα συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς τόσο το σώμα όσο και το μυαλό κάθε ατόμου ανταποκρίνεται διαφορετικά σε καταστάσεις με έντονο στρες αλλά και με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, μερικά προειδοποιητικά συμπτώματα της ψυχολογικής κατάρρευσης περιλαμβάνουν:

Αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη

Το άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης είναι συχνές αντιδράσεις στο άγχος. Όταν κανείς αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε ο στρεσογόνος παράγοντας είναι συνεχής και επίμονος, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της ψυχικής ενέργειας του ατόμου να μειώνονται σημαντικά. Εάν η διάθεσή σας είναι πεσμένη ή αντιμετωπίζετε επεισόδια όπου κλαίτε ανεξέλεγκτα, τότε μπορεί να προμηνύεται ψυχολογική κατάρρευση. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν ξαφνικά πρόβλημα με την αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθησή τους ενώ και οι ενοχές περιλαμβάνονται στα προειδοποιητικά συμπτώματα.

Υπερβολικά πολλές ή ελάχιστες ώρες ύπνου

Μια αλλαγή στις συνηθισμένες ώρες που κοιμάστε, μπορεί επίσης να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι. Ορισμένοι άνθρωποι στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης συνειδητοποιούν ότι κοιμούνται πολύ περισσότερο από τις εννέα ώρες, καθώς χρησιμοποιούν τον ύπνο ως διαφυγή. Άλλοι πάλι μπορεί να αναπτύξουν αϋπνία, καθώς ο εγκέφαλος δεν σταματά να λειτουργεί, καθώς μπορεί να σκέφτονται ξανά και ξανά λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν.

Σωματική εξάντληση

Η υπερβολική κόπωση θα μπορούσε επίσης να είναι μια ένδειξη των υψηλών επιπέδων στρες. Πέραν της σωμαντικής κούρασης, μπορεί κανείς να αισθανθεί και αδυναμία στο σώμα ενώ η εκτέλεση απλών καθημερινών εργασιών μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική πρόκληση. Μία ακόμη συνέπεια του εκτεταμένου στρες είναι η απώλεια της ευχαρίστησης από δραστηριότητες, που άλλοτε σας γέμιζαν χαρά.

Αλλαγές στην όρεξη

Όταν το στρες είναι υπερβολικό, μπορεί η όρεξή σας να αλλάξει και να συνειδητοποιήσετε ότι τρώτε πολύ ή ότι τρώτε πολύ λιγότερο. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε όρεξη για θερμιδικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κακά λιπαρά.