Η επιδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε την εξάπλωσή του, μένουμε σπίτι, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απαραίτητες όπως είναι το φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ, την μετάβασή μας σε γιατρό ή σε άτομο που χρειάζεται την βοήθειά μας. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι κάνουμε την δουλειά μας από το σπίτι, την ίδια στιγμή που και τα παιδιά μένουν στο σπίτι, καθώς η λειτουργία των σχολείων έχει και αυτή ανασταλεί. Μέχρι τώρα πιθανότατα να έχετε συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά μαζί με τα παιδιά μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά πιθανότατα να καταλαβαίνουν από χρονικά όρια, τα μικρότερα πάλι όχι. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ώστε να καταφέρετε να διαχειριστείτε τον φόρτο της δουλειάς ενώ βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά;

Ξεχάστε το αρχικό πρόγραμμα

Πιθανότατα να έχετε προσπαθήσει να εργαστείτε από το σπίτι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά ποιες ώρες θα είστε απασχολημένοι. Αν και αυτό μπορεί να λειτουργήσει με τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και με τα νήπια. Εάν λοιπόν, συνειδητοποιήσετε ότι το πρόγραμμα αυτό προσθέτει άγχος ή πίεση σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, αφήστε το για λίγο. Επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν αυτό που θέλουν και δώστε αυτήν την ευκαιρία και στον εαυτό σας. Έτσι ενώ εκείνα παίζουν, θα μπορέσετε να δείτε ένα μέρος της ενώ όταν σας χρειαστούν θα μπορέσετε να κάνετε ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Αναθέστε ευθύνες στο παιδί

Δοκιμάστε να αναθέσετε ευθύνες στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Ξεκινήστε από το συμμάζεμα του δωματίου ή του γραφείου τους, το μάζεμα των παιχνιδιών τους ή ακόμα και την οργάνωσή του. Δώστε στα παιδιά το ελεύθερο να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, καθώς έτσι πιθανότατα να μην φέρουν αντίρρηση και να μην νιώσουν πιεσμένα. Αν αυτά δεν λειτουργήσουν, δοκιμάστε να κρύψετε μερικά τουβλάκια και ενθαρρύνετε το παιδί να τα βρει. Έτσι αυτό το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, θα σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψετε συγκεντρωμένα.

Δώστε κίνητρα στο παιδί

Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, οπότε είναι λογικό να καταφύγετε σε μέτρα που δεν συνηθίζετε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν εξακολουθείτε να δοκιμάζετε στρατηγικές δίχως επιτυχία, δοκιμάστε να δώσετε μικρές επιβραβεύσεις στο παιδί. Αν δηλαδή παραμείνει ήσυχο για μερικές ώρες, τότε δοκιμάστε να το επιβραβεύσετε με κάτι που του αρέσει, όπως μια μικρή λιχουδιά ή μερικά λεπτά ακόμα με το tablet.