Όποιος ισχυρίζεται ότι η καραντίνα μας χάρισε το δώρο του χρόνου, είναι προφανές ότι δεν έχει παιδιά. Πράγματι, γλιτώνουμε τον χρόνο της μετακίνησης από και προς τη δουλειά μας, όμως ξαφνικά πρέπει να διαχειριστούμε τον όγκο της εργασίας μας ενώ παράλληλα φροντίζουμε το νήπιο να παραμένει απασχολημένο, χαρούμενο και ασφαλές. Εκτός από τον παιδικό σταθμό, έχουν εξαφανιστεί και όλες οι υπόλοιπες ευκαιρίες που είχαμε για να πάρουμε μια ανάσα προσωπικού χρόνου: Οι παιδικές χαρές, τα ραντεβού για παιχνίδι και τα απογεύματα με τη γιαγιά προς το παρόν βρίσκονται εκτός ορίων. Και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεκλέψουμε μερικές πολύτιμες στιγμές ηρεμίας μέχρι τότε;

Αποκλείστε το δωμάτιό σας

Τώρα που βρίσκεστε όλη μέρα μαζί στο σπίτι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχετε έναν χώρο για τον εαυτό σας – με την κυριολεκτική έννοια. Εξηγήστε στα παιδιά ότι για λίγο καιρό το δωμάτιό σας αποτελεί… απαγορευμένη ζώνη. Προκειμένου να απολαμβάνετε πραγματικές στιγμές χαλάρωσης, φροντίστε να είναι πάντα τακτοποιημένο και αφαιρέστε από μέσα τα αντικείμενα που σας θυμίζουν τη δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις. Αν το προτιμάτε, μπορείτε αντί του δωματίου σας να αποκλείσετε μια άλλη γωνιά του σπιτιού, όπου θα μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική χωρίς παρεμβολές.

Χωριστείτε σε βάρδιες

Υπάρχουν κάποιες ώρες που η δουλειά σας απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση; Ζητήστε από τον σύντροφό σας να αναλάβει για λίγο τη φροντίδα των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τις στιγμές που έχετε ανάγκη ένα χαλαρωτικό μπάνιο – ή απλώς να καθίσετε για λίγο στη σιωπή.

Εκμεταλλευτείτε την τύχη σας

Σε περίπτωση που μένετε σε ένα σπίτι με κήπο ή μεγάλη βεράντα, ανήκετε στους υπερτυχερούς της καραντίνας. Εκμεταλλευτείτε το. Γεμίστε τον χώρο με παιχνίδια που θα απασχολήσουν τα μικρά σας, πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους και παρακολουθήστε τα από μακριά όσο πίνετε τον καφέ σας με ηρεμία.

Πιάστε τα στον ύπνο

Αν είστε πρωινοί τύποι, ξυπνήστε πριν τα παιδιά και απολαύστε στιγμές ησυχίας πριν ξεκινήσετε άλλη μια δύσκολη μέρα. Τα… νυχτοπούλια, μπορούμε απλώς να μείνουμε ξύπνιοι λίγο περισσότερο από τη στιγμή που τα μικρά μας θα πέσουν για ύπνο, να χαρούμε μια ενήλικη συζήτηση, να δούμε την αγαπημένη μας σειρά ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

Χρησιμοποιήστε τις οθόνες προς όφελός σας

Η τηλεόραση δεν είναι η καλύτερη… babysitter. Όμως, αν βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή σας για να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους μέσω κλήσεων βίντεο. Τα μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα έχουν ανάγκη από συζήτηση, ενώ τα μικρότερα μπορούν να ζωγραφίσουν “μαζί” ή να παίξουν με τα κουκλάκια τους. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δουν και μια παιδική σειρά παραπάνω.

Διεκδικήστε την ησυχία

Δεν απολαμβάνουν όλα τα παιδιά τον μεσημεριανό υπνάκο – τα δε μεγαλύτερα συνήθως τον έχουν αφήσει προ πολλού στο παρελθόν. Ωστόσο, ακόμη και αν το μικρό σας αρνείται κατηγορηματικά τη σιέστα, μπορείτε να καθιερώσετε ένα “μισάωρο ησυχίας” την ημέρα. Βάλτε ξυπνητήρι για να σηματοδοτήσετε το τέλος του. Στη διάρκειά του, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους ενώ τα μικρότερα να παίξουν ήσυχα ή να ζωγραφίσουν.

Μην παραμελείτε τη σχέση σας

Η “ανάσα” από τις γονεϊκές υποχρεώσεις δεν χρειάζεται να είναι πάντα μοναχική. Φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας όσο συχνότερα γίνεται. Μαγειρέψτε ο ένας για τον άλλο, ανταλλάξτε για λίγες ώρες τις πιτζάμες σας για ένα αγαπημένο outfit, μιλήστε για τις αγωνίες και τις ελπίδες σας.