Με την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών να έχει παραταθεί, μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τόσο τους γύρω μας όσο και τον εαυτό μας από τον νέο κοροναϊό. Το πρόγραμμα των παιδιών, όπως και το δικό μας, έχει αλλάξει κατά πολύ και ιδιαίτερα απότομα, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην διάθεση των παιδιών αλλά και την δική μας. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλλετε στην δημιουργία ενός θετικού και διασκεδαστικού κλίματος στο σπίτι, παίζοντας και δημιουργώντας νέες χαρούμενες αναμνήσεις ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ζωγραφική ή χορός;

Κάντε ένα διαφορετικό πρόγραμμα κάθε ημέρα και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε την ζωγραφική ή και τον χορό. Με την ζωγραφική τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους ενώ με τον χορό, μπορούν να γυμνάσουν το σώμα τους, εκτονώνοντας όλη τους την ενέργεια. Ενθαρρύνετέ τα να ζωγραφίσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν και έπειτα κρεμάστε τα μικρά έργα τέχνης στο δωμάτιό τους. Έπειτα δοκιμάστε να χορέψετε μαζί τους και να τραγουδήσετε, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες.

Ξεκαθαρίζουμε την ντουλάπα με… πασαρέλα

Αυτήν την περίοδο, έχετε την ευκαιρία να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες και οποιοδήποτε άλλο χώρο παραμελούσατε. Ξεκινήστε από την ντουλάπα των παιδιών. Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν όλα τα ανοιξιάτικα ρούχα ή και τα χειμερινά, ακόμα κι εκείνα που δεν φορούν συχνά και να περπατήσουν έως τον καθρέφτη ώστε να αποφασίσουν αν τα θέλουν και εσείς να διαπιστώσετε έαν τους κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί διασκεδάζει και εσείς καταφέρνετε να ξεκαθαρίσετε επιτέλους την ντουλάπα του.

Φέρνουμε το σινεμά στο σπίτι

Καθίστε όλοι μαζί και καταγράψτε τις αγαπημένες σας ταινίες, παιδικές αλλά και οικογενειακές. Κάθε βράδυ μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με τα βουτυρένια σας σπιτικά ποπκορν και μια διαφορετική ταινία. Μετά το τέλος της ταινίας ή και την επόμενη ημέρα, ρωτήστε τα παιδιά τι έμαθαν ή τι είναι αυτό που τους έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στην ταινία που είδατε.

Μαγειρεύουμε παρέα

Αφήστε τα μικρά να σας κρατήσουν παρέα στην κουζίνα όσο μαγειρεύετε. Μπορείτε να τους αναθέσετε δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους ή ακόμα και να ζητήσετε τις ιδέες τους για το τι μπορείτε να φτιάξετε. Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να προετοιμάσουν το τραπέζι για το φαγητό ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε πώς να πλένουν και να καθαρίζουν σωστά τα λαχανικά ή και τα φρούτα. Έτσι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες ενώ παράλληλα εξασκούν βασικές δεξιότητες, που θα αποτελέσουν τις βάσεις της ανεξαρτησίας τους.