Η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τώρα λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας δέκα καλές συνήθειες, οι οποίες θα το προστατέψουν και θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για την υγεία του στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

#1 Το μαθαίνετε να τρώει σωστά

Ενδεχομένως πολλοί γονείς μπορεί να λυγίζουν μπροστά στο δακρυσμένο νήπιο που δεν θέλει να φάει φακές. Είναι όμως σημαντικό τα παιδιά να προσλαμβάνουν όλες τις ωφέλιμες τροφές για γερό ανοσοποιητικό, υγιές δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί σας να τρώει ισορροπημένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες που περιλαμβάνουν ψάρι, κρέας, λαχανικά και φρούτα.
Και βέβαια περιορίστε το junk food και τα γλυκά στη μία φορά την εβδομάδα.

#2 Το βάζετε να κοιμάται νωρίς

 

Δεν είναι εύκολο, ιδίως όταν και εσάς η δουλειά από το σπίτι σάς κρατάει ξύπνιους μέχρι αργά. Ωστόσο, όπως ξέρουμε, «ο ύπνος θρέφει τα μωρά». Το βράδυ εντείνονται η γέννηση νέων κυττάρων και η παραγωγή των ορμονών ανάπτυξης του παιδιού.

#3 Αφήστε το να βγει στον ήλιο

 

Η βιταμίνη D, μία από τις βασικότερες βιταμίνες για την υγεία, που βοηθάει στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, συντίθεται από τον οργανισμό μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και από τις τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό παροτρύνετε το παιδί σας να βγει στο μπαλκόνι ή τη βεράντα για να παίξει.

#4 Διαλέξτε του τα κατάλληλα καλλυντικά φροντίδας

 

Η ευαίσθητη μωρουδιακή ή παιδική επιδερμίδα μάς υπαγορεύει να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες ήπιες συνθέσεις και να αποφεύγουμε εκείνες που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες.

#5 Κάντε του συχνό μπάνιο

 

Εμφυσήστε του τη συνήθεια να κάνει τακτικά μπάνιο πριν πέσει για ύπνο. Αν δεν του αρέσει η διαδικασία, σκεφτείτε δελεαστικούς τρόπους για να γίνει όσο πιο διασκεδαστική γίνεται, π.χ. με παιχνίδια ή μουσική.

#6 Μην παραλείπετε την ενυδάτωσή του

 

Μετά το μπάνιο χρησιμοποιήστε κρέμα για την αλλαγή πάνας, αν είναι βρέφος. Αν είναι μεγαλύτερο, εφαρμόστε στην επιδερμίδα του ή στα χείλη του, όταν αφυδατώνονται, τις αντίστοιχες ενυδατικές συνθέσεις. Τέλος, αν έχει μακριά μαλλιά, μην ξεχνάτε το παιδικό conditioner που θα τα ξεμπλέξει εύκολα και θα τα προστατεύσει από το σπάσιμο και την ταλαιπωρία.

#7Διδάξτε του τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής

 

α) Διατηρείτε τα νύχια του καλά κομμένα και καθαρά.

β) Αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, χρησιμοποιήστε συνθέσεις που αποτρέπουν την ονυχοφαγία.

γ) Μάθετέ του να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του.

δ) Αν χρειαστεί να βγει μαζί σας έξω, δώστε του αντισηπτικά μαντιλάκια για να καθαρίζει τα χέρια του και φυσικά

ε) εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να βάζει τα χέρια στο στόμα.

 

#8 Μάθετέ το να καθαρίζει το πρόσωπό του

 

Δείξτε του πώς να πλένει το πρόσωπό του κάθε πρωί και αντίστοιχα το βράδυ πριν κοιμηθεί. Αντί για καθαριστικό προσώπου, ρίξτε ροδόνερο σε λίγο βαμβάκι και καθαρίστε το πρόσωπό του.

#9 Στοματική υγιεινή

 

Ενα χαμόγελό του αρκεί για να σας φτιάξει τη μέρα. Ομως για να το διατηρεί όμορφο και φωτεινό, πρέπει να αποκτήσει τη συνήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του, ιδανικά δύο φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, ή τουλάχιστον πριν πέσει για ύπνο. Για να το εκπαιδεύσετε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, επιλέξτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη ώστε να κάνει ευχάριστη τη διαδικασία και με ειδικό φως που υποδεικνύει τον ελάχιστο χρόνο βουρτσίσματος.

#10 Βάλτε την άσκηση στη ζωή του

 

Καλή και η κονσόλα παιχνιδιών, αλλά με μέτρο. Η γυμναστική αναπτύσσει το μυϊκό του σύστημα, βοηθάει στην καλή στάση σώματος, αποτρέπει την παχυσαρκία ενώ βοηθάει την ψυχολογία και τις πνευματικές του επιδόσεις. Ακόμη και αυτήν την περίοδο, φροντίστε να κινείται, κάνοντας ήπια γυμναστική στο σπίτι.