Τα κεράσια αποτελούν αγαπημένα φρούτα, τα οποία αυτή την εποχή αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες, τόπος προέλευσης των κερασιών ήταν η πόλη Κερασούντα στον Εύξεινο Πόντο. Σήμερα, καλλιεργούνται κυρίως στην Ευρώπη και στη Δυτική Ασία, ενώ τα ελληνικής παραγωγής κεράσια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Στην αγορά πρώτα βγαίνουν ποικιλίες μαλακών κόκκινων κερασιών και αργότερα εμφανίζονται τα σκούρα και τραγανά.

Τι κερδίζουμε τρώγοντας κεράσια

Τα κεράσια συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με το χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, καθώς μια μερίδα 100 γραμμαρίων (περίπου 15 κεράσια) αποδίδει γύρω στις 63 θερμίδες. Μας δίνουν ενέργεια, χάρη στα φυσικά τους σάκχαρα. Παράλληλα παρέχουν ικανοποιητικά ποσά φυτικών ινών, που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

* Οσον αφορά άλλα επιμέρους συστατικά τους, τα κεράσια ξεχωρίζουν καθώς είναι καλή πηγή καλίου, ενός συστατικού το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βιταμίνης C που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
* Παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

* Αποτελούν όμως και μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο και έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

* Ωστόσο το πιο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα αντιοξειδωτικά τους, οι λεγόμενες ανθοκυανίνες, από τις οποίες παίρνουν και το χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες είναι χημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια πολλών νοσημάτων. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, ενώ παράλληλα έχει φανεί πως τα εν λόγω συστατικά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

* Μελέτες υποστηρίζουν πως τα κεράσια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο έξαρσης των συμπτωμάτων της νόσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μία μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συμπεριέλαβε 633 συμμετέχοντες, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κεράσια ή εκχύλισμα αυτών είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο έξαρσης της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου. Μάλιστα, όταν η πρόσληψη κερασιών ή εκχυλίσματος αυτών συνδυαζόταν με την αλλοπουρινόλη, την κλασική φαρμακευτική προσέγγιση της νόσου, ο κίνδυνος έξαρσης της νόσου μειωνόταν στο 75%. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι κάποια από τα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κεράσια πιθανώς να λειτουργούν ως φυσικοί αναστολείς ενζύμων που παίρνουν μέρος στην παθοφυσιολογία της νόσου.

Πώς να τα διαλέξετε

Βεβαιωθείτε ότι τα κοτσάνια τους είναι πράσινα και όχι ξερά. Τα φρέσκα κεράσια έχουν λαμπερό χρώμα, είναι σφριγηλά και στεγνά, χωρίς αλλοιώσεις στη σάρκα τους. Μη σας προβληματίζουν όσα έχουν διπλούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή στην κακή γονιμοποίηση, αλλά η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο.

Πώς να τα καταναλώσετε

Τρώγονται σκέτα, αλλά φτιάχνουν επίσης μοναδική κερασόπιτα, γευστικότατο γλυκό του κουταλιού και υπέροχη μαρμελάδα κεράσι. Δίνουν νοστιμιά σε τάρτες και κέικ, μπορούν να αντικαταστήσουν τις φράουλες σε συνταγές, όπως η Pavlova, ή απλώς να τηγανιστούν και να πασπαλιστούν με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τολμήστε να τα συμπεριλάβετε και στη μαγειρική σας, ξεκινώντας από ένα χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κεράσι! Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα κουκούτσια των κερασιών δίνουν άρωμα στο μπράντι.

Συντήρηση

Τα κεράσια διατηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο. Αποθηκεύστε τα (μαζί με τα λαχανικά) στα χαμηλά ράφια. Καλό είναι όμως να τα βγάζουμε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν τα φάμε για να ανακτήσουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Βασικά συστατικά κερασιών

Συστατικό ανά 100 γρ. κερασιών Περιεκτικότητα
Θερμίδες 63
Νερό 82 γρ.
Υδατάνθρακες 16 γρ.
Φυτικές ίνες 2 γρ.
Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release

Κερασόπιτα (για 10 άτομα)

Υλικά

1/2 κιλό κεράσια, 200 γρ. αλεύρι, 200 γρ. ζάχαρη, 2 αβγά, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (εκτός ψυγείου), 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 βανίλια, λίγο ξύσμα λεμονιού.

Εκτέλεση

Πλένετε τα κεράσια και βγάζετε τα κουκούτσια τους. Σε ένα σκεύος, ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και τα προσθέτετε στο μείγμα με το αλεύρι. Ρίχνετε το βούτυρο, τη βανίλια, το γάλα και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε καλά το μείγμα, το απλώνετε σε μια φόρμα και πάνω του ρίχνετε τα μισά κεράσια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά (στους 180°C). Στη συνέχεια, προσθέτετε τα υπόλοιπα κεράσια και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

Μαρμελάδα κεράσι

Υλικά

1 κιλό κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια), 700 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι λικέρ τσέρι (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Aφαιρείτε τα κοτσάνια από τα κεράσια, τα πλένετε καλά, βγάζετε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και τα βάζετε να βράσουν με το νερό σε μια κατσαρόλα. Mόλις βράσουν και λιώσουν, τα περνάτε από μια σήτα. Mαζεύετε τον πολτό τους και τον βάζετε μαζί με τη ζάχαρη σε μια φαρδιά κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Mόλις η μαρμελάδα δέσει, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το τσέρι και την αφήνετε να πάρει ακόμη μερικές βράσεις. Tην κατεβάζετε από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και την αδειάζετε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.