Δέρμα που «τραβάει», με θαμπή όψη,  άγρια υφή ή ακόμη και κνησμό; Τα χαρακτηριστικά αυτά υποδηλώνουν ξηρότητα του δέρματος και είναι ένδειξη ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Πώς θα φροντίσουμε σωστά το δέρμα μας

 

1ο βήμα – Δεν παραμελούμε την απολέπιση

 

Ο πιο κλασικός και αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα και να αναζωογονήσουμετο δέρμα μας είναι η απολέπιση. Απλώνουμε μια γενναία ποσότητα scrub στα χέρια μας και το εφαρμόζουμε με απαλές και κυκλικές κινήσεις σε όλο το σώμα μας ενώ είμαστε στο ντους. Μάλιστα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας απολεπιστικό, ανακατεύοντας 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη με 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο.

2ο βήμα – Αποφεύγουμε το καυτό νερό

 

Όσο απολαυστικό και αν είναι ένα ντους με καυτό νερό, πρέπει να το αποφεύγουμε αν θέλουμε λαμπερό δέρμα. Το πολύ ζεστό νερό καταστρέφει τον υδρολιπιδικό φραγμό και απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Έτσι, η επιδερμίδα μας αφυδατώνεται πιο εύκολα και γίνεται πιο ευαίσθητη. Προτιμούμε, λοιπόν, το χλιαρό νερό που προσεγγίζει τη φυσική θερμοκρασία του σώματος.

3ο βήμα – Επιλέγουμε τη σωστή ενυδατική

 

Μπορεί να πιστεύετε ότι όσο πιο ξηρό είναι το δέρμα σας, τόσο πιο παχύρρευστη πρέπει να είναι η κρέμα σας, όμως αυτό δεν ισχύει. Οι βαριές, λιπαρές συνθέσεις μπορεί να αποδυναμώσουν τον φραγμό της επιδερμίδας και να εξασθενήσουν την άμυνα και την αυτοενυδάτωσή της. Επίσης, πολλές συνθέσεις, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό δρουν μόνο επιφανειακά, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει γρήγορα την υγρασία του.

4ο βήμα – Ενυδατωνόμαστε εκ των έσω

 

Όποια ενυδατική κρέμα και να επιλέξουμε, δεν πρόκειται να δούμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό αν δεν ενυδατώσουμε εκ των έσω τον οργανισμό μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να πίνουμε περίπου 2 λίτρα νερό κάθε ημέρα.

5ο βήμα – Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή

 

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και παράλληλα τον εφοδιάζουν με τις απαραίτητες βιταμίνες, οι οποίες χαρίζουν φυσική λάμψη στο δέρμα μας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η βιταμίνη C παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου.