Από τις 4 Μαΐου εκτιμάται πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα, ωστόσο ο ακριβής οδικός χάρτης εξόδου από τους αυστηρούς περιορισμούς θα σχεδιαστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Μαξίμου, η άρση των μέτρων αναμένεται να γίνει με αργά και σταθερά βήματα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς όπως τονίζεται «το παραμικρό λάθος μπορεί να μας οδηγήσει βδομάδες πίσω».

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.,

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα των άρσεων, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, αναφέροντας δύο λέξεις – «κλειδιά», απόσταση και προστασία.

Το σενάριο

 

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Με μάσκες και γάντια το… αύριο

 

Όπως όλα δείχνουν οι οδηγίες από τις αρμόδιες επιτροπές υγείας θα είναι σαφείς: όλοι θα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια όταν οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες.

Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε για την αναγκαιότητα και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αρκετοί οργανισμοί υγείας τονίζουν ότι η χρήση της αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.