Ψάρι: Πολύτιμο για τη διατροφή των παιδιών μας

Γιατί το χρειάζεται και πώς θα το πείσετε να το φάει
27 Απριλίου 2020 | 06:00

Ενα από τα πιο «δύσκολα» τρόφιμα για ένα παιδί είναι το ψάρι. Στατιστικά δείχνουν ότι στη χώρα μας τα παιδιά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν. Από το ότι η μαμά δεν το μαγειρεύει στο σπίτι γιατί είναι ακριβό ή γιατί μετά το μαγείρεμα μυρίζει το σπίτι, μέχρι το ότι έχει μικρά κοκαλάκια / αγκαθάκια που τα φοβάται τόσο το παιδί όσο και ο γονιός. Παρ’ όλα αυτά, το ψάρι αποτελεί ένα αναντικατάστατο τρόφιμο για τον οργανισμό ενός παιδιού, καθώς παρέχει σημαντικότατα θρεπτικά διατροφικά συστατικά.

Τα οφέλη στην υγεία του

Ισως ο πρώτος και βασικός λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί το ψάρι στη διατροφή ενός παιδιού είναι η ποιότητα των λιπαρών του. Εμπεριέχει απαραίτητα λιπαρά, τα οποία εκτός των άλλων συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν στην καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Αυτά είναι τα λεγόμενα ω-3 λιπαρά και ιδιαιτέρως οι κατηγορίες DHA και EPA, τις οποίες μόνο από το ψάρι θα πάρουμε σε επαρκείς ποσότητες. Παράλληλα, το ψάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, όπως ο φωσφόρος, το ασβέστιο και πολλά άλλα. Ολα αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το ψάρι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στη διατροφή ενός παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να τρώει το παιδί ακόμη και κατεψυγμένο. Και πώς θα γίνει αυτό;

Εξυπνα tips

  • Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε με κάποια σoς με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιoνέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό. Προσοχή όμως! Θα πρέπει το παιδί να γνωρίζει, έστω και αφού το φάει, ότι τρώει ψάρι και όχι να θεωρεί ότι έφαγε κοτόπουλο.
  • Μαγειρεύετέ του πιο φιλεταρισμένα ψάρια χωρίς κόκαλα. Οτιδήποτε (π.χ. ένα μικρό ψαροκόκαλο) δυσκολέψει τη διαδικασία μπορεί να χαραχτεί στη μνήμη τού παιδιού…
  • Δοκιμάστε να πανάρετε μόνοι σας το φιλέτο του ψαριού με λίγη φρυγανιά και ψήστε τα παναρισμένα φιλέτα – κροκέτες στον φούρνο.
  • Κομματιάστε το φιλέτο του ψαριού και φτιάξτε κεφτεδάκια ψαριού με συνταγές που εύκολα θα βρείτε στο Διαδίκτυο – θα τα ψήσετε στον φούρνο.
  • Δοκιμάστε τα θαλασσινά στη διατροφή του (π.χ. ένα ριζότο), που επίσης είναι πολύ θρεπτικά και μας δίνουν ανάλογα συστατικά.
  • Αν του αρέσουν οι σούπες, ξεκινήστε με μια ψαρόσουπα, στην αρχή με περισσότερο ρύζι και λαχανικά. Σταδιακά, φορά με τη φορά, αυξάνετε την ποσότητα του ψαριού που προσθέτετε στη σούπα.
  • Αν δεν τρώει ιδιαίτερα λαχανικά, μην του βάζετε μαζί με το ψάρι μόνο σαλάτα. Δύο δύσκολες γεύσεις δεν θα τις δοκιμάσει εύκολα. Συνοδέψτε αρχικά το ψάρι με ρύζι ή πατάτες, που συνήθως αρέσουν στα παιδιά.
  • Μην το πιέζετε να φάει κάτι με το ζόρι. Μία, δύο, τρεις, θα αντιδράσει και τότε δεν πρόκειται να ξαναφάει αν το ζορίσετε και πολύ. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε το ψάρι να υπάρχει στο τραπέζι της οικογένειας. Το παιδί λειτουργεί μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να κάνει την κίνησή του και να δοκιμάσει.
  • Μην του δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Οταν έχετε μαγειρέψει ψάρι και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε αμέσως κάτι άλλο, κάτι ξεχωριστό, για να φάει εκείνο.

Να θυμάστε. Η σωστή διατροφή για ένα παιδί θέλει υπομονή, επιμονή και φαντασία και από τους γονείς.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version