Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς από εμάς είναι τι θα γίνει με τα κλιματιστικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ακόμη κι αν έτσι υπονομεύουμε την χρήση του.

Πόσο επικίνδυνα είναι όμως για την υγεία μας με την πανδημία του κοροναϊού;

 

Η εικόνα από το φίλτρο του κλιματιστικού, είναι ενδεικτική για το τι αναπνέουμε.

Ένα απλό πλύσιμο των φίλτρων δεν είναι αρκετό, αφού υπολείμματα σκόνης, βρωμιάς και διάφορων επιβλαβών μικροοργανισμών, ενδεχομένως και του κοροναϊού, μένουν και στα πλαστικά μέρη του air condition.

Απολύμανση με ειδικά χημικά, αλλά και καθαρισμός με ατμό είναι η διαδικασία που απαιτείται για το σωστό καθαρισμό του κλιματιστικού.

Στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, δε, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, στην περίπτωση τουλάχιστον που οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Μαγιορκίνης στο MEGA : Κίνδυνος με τα κλιματιστικά που ψύχουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα

 

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε μέσα από το MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ναι μεν υπάρχει κίνδυνος, για τα κλιματιστικά που ανακυκλώνουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «εάν ο κλιματισμός φέρνει αέρα από το περιβάλλον μέσα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος δημιουργείται, αν ο κλιματισμός χρησιμοποιεί τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο χώρο».

Εξήγησε, δε, με μεγαλύτερη ακρίβεια, ότι: «Αν είμαστε στο σπίτι και δεν έχουμε καλεσμένους, το κλιματιστικό δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Κίνδυνος υπάρχει εφόσον ο κόσμος ανανεώνεται, πηγαίνει – κι έρχεται. Όπως για παράδειγμα στις τράπεζες, ή στα νοσοκομεία».

Σχετικά με άλλους ιούς που μεταδίδονται μέσω των κλιματιστικών, σημείωσε ότι: «Η λεγεωνέλλα πολλαπλασιάζεται μέσα από το κλιματιστικό, ο κοροναϊός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Όταν έγινε μετάδοση μέσω του κλιματιστικού. Ήταν όσοι βρίσκονταν στην ίδια χρονική στιγμή στη φορά του κλιματιστικού. Δεν είναι τεράστιος ο κίνδυνος με τα κλιματιστικά».

 

Τι απαγορεύεται – τι είναι ασφαλές

 

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δημήτρης Σάλτας, εκπρόσωπος ψυκτικών συντηρητών κλιματιστικών, εξήγησε ότι «τα οικιακού τύπου κλιματιστικά δεν κάνουν ανανέωση του αέρα. Ανακυκλώνεται ο αέρας του σπιτιού. Δεν έρχεται αέρας από έξω, μέσα. Θεωρητικά ανακυκλώνονται και μικρόβια που είναι στο σπίτι».

«Σε γραφεία κλπ, υπάρχουν μηχανήματα που συγχρόνως κάνουν και ανανέωση του αέρα, και εξαερισμό του χώρου» πρόσθεσε.

Δημόπουλος στο MEGA: Σε σπίτια που δεν υπάρχει  κρούσμα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης

 

Μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ξεκαθάρισε πως ότι είναι πολύ σημαντικό ο αέρας από τα κλιματιστικά και ιδιαίτερα από τα κεντρικά συστήματα, να είναι φρέσκος και όχι ανακυκλούμενος.

Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, επισημάνθηκε να μη γίνεται χρήση αν δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο πρότεινε να γίνεται πολύ τακτικά καθαρισμός. Επίσης, σε σπίτια που δεν υπάρχει  κρούσμα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε στις oδηγίες του υπουργείου Υγείας.

«Χρειάζεται πολύ καλή συντήρηση και καθαρισμό. Είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτό παράθυρο. Ο κοροναϊός μπορεί να μεταφέρεται και σαν αερόλυμμα, πολύ πολύ μικρά σταγονίδια.

Αν κάποιος είναι φορέας, η ανάσα του ο βήχας του πέσει στη φορά του κλιματιστικού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά εκείνα που χρησιμοποιούν αέρα που ανανεώνεται και είναι πιο ασφαλή. Ο ΕΟΔΥ θα βγάλει σύντομα κάποιες οδηγίες που αφορούν τα κλιματιστικά».