Είναι γεγονός ότι οι μαμάδες έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στην ιδέα της μητρότητας, καθώς από την πρώτη μέρα της κύησης οι αλλαγές που βιώνουν στο σώμα τους τις βοηθά να συνειδητοποιήσουν πως η νέα κατάσταση είναι απολύτως πραγματική. Εδώ τελειώνουν και τα πλεονεκτήματά τους σε ό,τι αφορά το νέο τους ρόλο. Οι νέοι γονείς, άνδρες και γυναίκες, αναλαμβάνουν τη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο – την ανατροφή του παιδιού τους – χωρίς την παραμικρή… προϋπηρεσία. Όμως παρά τα αναπόφευκτα λάθη είναι εξίσου ικανοί να τα καταφέρουν θαυμάσια, και έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο περισσότερο από ποτέ. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι μπαμπάδες να συμμετέχουν ισότιμα στη φροντίδα του βρέφους;

Διαφορετικές – αλλά εξίσου σημαντικές – αρμοδιότητες

Αν η σύντροφός σας θηλάζει το μωρό, ίσως νιώθετε ότι δεν μένουν και πολλά πράγματα να κάνετε. Όμως η αλλαγή της πάνας, το μπάνιο, το ντύσιμο, ακόμη και το παιχνίδι με το μωρό έχουν τεράστια σημασία, και εκεί οι νέοι μπαμπάδες μπορούν να λάμψουν.

Επιμείνετε παρά τις αστοχίες

Σίγουρα θα κάνετε λάθη. Σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που το μωρό θα συνεχίζει να κλαίει, παρά τις προσπάθειές σας να το παρηγορήσετε. Σίγουρα δεν θα καταλαβαίνετε πάντα τι θέλει. Μαντέψτε. Όλα αυτά ισχύουν και για τη μαμά του, η οποία κατά τους πρώτους μήνες έχει να αντιμετωπίσει και τη σωματική της ανάρρωση από τον τοκετό, αλλά και μια θύελλα ορμονών που δεν της επιτρέπουν πάντα να αντιμετωπίζει τα πράγματα με ψυχραιμία. Επομένως, μη βιάζεστε να της αναθέσετε την επίλυση του προβλήματος.

Επικοινωνήστε μαζί του

Δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνει – ή να καταλάβει – πολλά, κι όμως η επικοινωνία μαζί σας του είναι εξίσου αναγκαία με την τροφή και τον ύπνο. Μιλήστε του, μιμηθείτε τις εκφράσεις του και δείξτε του την αγάπη σας μέσα από χάδια, αγκαλιές και φιλιά. Αν δεν βρίσκετε τι να του πείτε, δοκιμάστε να περιγράφετε τις κινήσεις σας, να του τραγουδάτε, αλλά και να του διαβάζετε. Μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννησή του, απλά παιχνίδια όπως το «τσα» θα προκαλέσουν το γέλιο του – και, αναπόφευκτα, και το δικό σας.