Θυμάστε την πρώτη σας εγκυμοσύνη; Όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα ήταν ενθουσιασμένα, πρόθυμα να σας βοηθήσουν στο παραμικρό και, φυσικά, ανησυχούσαν διαρκώς. Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς τα ίδια τη δεύτερη φορά. Εκτός από τη φουσκωμένη κοιλίτσα σας, τώρα υπήρχε και ένα νήπιο που απαιτούσε την προσοχή όλων σας και που δεν επέτρεπε ούτε σε εσάς ούτε στους άλλους να εστιάσουν όλη την προσοχή τους στην εγκυμοσύνη σας. Κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και σε ό,τι αφορά την ανατροφή του. Όσο ενθουσιασμένοι και αν είστε όλοι σας, όσο και αν το λατρεύετε, λίγο η εμπειρία σας και λίγο το γεγονός ότι δεν έχετε το περιθώριο να δείξετε την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια, κάνουν την εμπειρία του δεύτερου παιδιού πολύ διαφορετική σε σχέση με την πρώτη φορά.

Δεν αδειάζετε τα ράφια των βρεφικών καταστημάτων

Την πρώτη φορά, είχατε αγοράσει για το μωρό σας τα πάντα, από τα απαραίτητα φορμάκια, μέχρι εκείνη τη στολή νεράιδας που σας φάνηκε τόσο, μα τόσο χαριτωμένη. Το δεύτερο παιδί έχει ήδη μια έτοιμη γκαρνταρόμπα από το πρώτο, ενώ κι εσείς πλέον ξέρετε καλά ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η άνεσή του.

Δεν ασχολείστε τόσο με το σπίτι

Ακόμη και με το πρώτο παιδί, ήταν σχεδόν αδύνατον να κρατάτε πλέον το σπίτι σας στην εντέλεια. Τώρα που ήρθε και το δεύτερο, είναι μια καλή στιγμή να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι θα υπάρχουν βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη.

Δεν εστιάζετε τόσο στη λεπτομέρεια

Κάθε κατάκτησή του θα είναι σημαντική, όμως ενώ δεν πρόκειται να χάσετε τα πρώτα του βήματα, είναι πιθανό να μην ενθουσιάζεστε τόσο με κάθε εκατοστό που θα ψηλώνει. Το έχετε ζήσει ήδη μια φορά, κάτι που μειώνει τόσο το άγχος όσο και την έκπληξή σας για κάθε νέο σημάδι ανάπτυξης.

Ανησυχείτε λιγότερο

Τώρα ξέρετε ότι τα περισσότερα βρεφικά κλάματα δεν είναι αιτία πανικού, ότι είναι δεδομένο ότι τα παιδιά θα πέσουν και θα χτυπήσουν εκατοντάδες φορές στη ζωή τους, ότι δεν καταστρέφει το μέλλον του κάθε μικρό σας λάθος. Επομένως, είστε σίγουρα πολύ πιο ήρεμοι.