Ακόμη και στις μέρες μας, πολλοί μπαμπάδες δεν συμμετέχουν και πολύ ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους ή θεωρούν πως όταν το κάνουν «βοηθούν» τη μητέρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί οι γονεϊκές ευθύνες να μην μπορούν πάντα να μοιραστούν ακριβώς στη μέση, όμως είναι απολύτως απαραίτητο να μοιράζονται ισότιμα – δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος του κάθε γονιού. Άλλωστε, υπάρχουν πράγματα που οι μπαμπάδες μπορούν να μάθουν στα παιδιά με μεγαλύτερη ευκολία – ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για αγόρια.

Έξι πράγματα που κάθε μπαμπάς πρέπει να μάθει στον γιο του

Να χάνει

Όσο κουρασμένος και αν είστε μετά τη δουλειά, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο όχι μόνο για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που σχετίζονται με το παιδί, αλλά και απλώς για να παίξετε μαζί του. Παρατηρώντας σας, ο γιος σας δε θα μάθει μόνο να διεκδικεί τη νίκη, αλλά και να αποδέχεται την ήττα, πράγμα που ενδεχομένως θα τον προστατεύσει από την εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών στο μέλλον. Η κοινωνία στην οποία ζούμε συχνά εκπαιδεύει τα αγόρια να αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημά τους καταφεύγοντας στην επιθετικότητα.

Να σέβεται τις γυναίκες

Προφανώς θα πρέπει να του μιλήσετε για το ζήτημα, όμως για να μάθετε στον γιο σας να σέβεται τις γυναίκες, θα πρέπει πρώτα από όλα να αποτελείτε το καλό παράδειγμα. Για να το επιτύχετε, δεν φτάνει μόνο να μην μιλάτε άσχημα για τις γυναίκες, αλλά και να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στη σύντροφό σας και να κάνετε πράξη την ισότητα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αν η μαμά του είναι πάντα εκείνη που τακτοποιεί το σπίτι και ασχολείται με την ανατροφή του ακόμη και αν εργάζεται σε πλήρες ωράριο, ο γιος σας μαθαίνει ότι ο χρόνος των γυναικών δεν αξίζει όσο ο δικός του.

Να κάνει υγιείς σχέσεις

Προσεγγίζοντας την εφηβεία, ο γιος σας είναι πιο πιθανό να αναζητήσει συμβουλές για τον έρωτα από εσάς παρά από τη μητέρα του. Μιλήστε του για τη συναίνεση, για τη χαρά που πρέπει να αποτελεί ο έρωτας και για τους δύο και εξηγήστε του πως θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις ερωτικές του σχέσεις όπως και τις φιλίες του: Για να είναι υγιείς, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Δεν θέλετε το παιδί σας να υποχωρεί κάθε φορά που κάποιος του επιτίθεται, ούτε όμως και να επιδεικνύει συμπεριφορές που προσεγγίζουν το bullying. Εκτός από τις ρητές συμβουλές σας, είναι και πάλι η στάση σας που θα του επιτρέψει να βρει το σωστό τρόπο. Παράλληλα, είναι σημαντικό και οι μεταξύ σας διαφωνίες να μην χαρακτηρίζονται από διάθεση επιβολής του ενός επί του άλλου, αλλά από πραγματική επιθυμία για την εξεύρεση μιας μέσης λύσης.

Να κάνει «αντρικές δουλειές»

Δείξτε του πώς να επισκευάζει βασικά πράγματα στο σπίτι, τα οποία θα του φανούν χρήσιμα αργότερα στη ζωή του. Αν έχετε κόρες, κάντε το ίδιο και για εκείνες. Κάποια στιγμή θα ζουν μόνες τους, και απλές δεξιότητες, όπως το να μπορούν να αλλάξουν ένα ντουί, θα τους φανούν πολύτιμες.

Να περιποιείται τον εαυτό του

Από το ξύρισμα μέχρι τους κανόνες βασικής υγιεινής, είναι δική σας δουλειά ως πατέρας να εξοπλίσετε τον γιο σας με όλες τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να είναι πάντα καθαρός και περιποιημένος.