Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μιας μητέρας έρχεται φυσικά μετά τον τοκετό. Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ καθοριστικός για όλη του την ψυχική ανάπτυξη και πολλές φορές και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα διάστημα αρκετά απαιτητικό και για τη μητέρα. Ο θηλασμός, η συνεχής φροντίδα του μωρού και η εύθραυστη ψυχολογία είναι πλέον η καθημερινότητα μιας νέας μαμάς.

Σ’ αυτό το διάστημα λοιπόν η εξάσκηση της γιόγκα έρχεται να ανακουφίσει και τη μητέρα και το μωρό. Βοηθάει τη μητέρα να ξεφύγει για λίγο από τις καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά και το βρέφος να απολαύσει την ευχάριστη αυτή δραστηριότητα.
Αυτό το ευχάριστο διάλειμμα θα τονώσει σίγουρα τη σύνδεση μωρού και μητέρας και θα αναπτερώσει τη διάθεση και των δύο. Φυσικά η μητέρα θα ωφεληθεί και από την εκγύμναση του σώματος και θα καταφέρει να απαλλαγεί πιο εύκολα από τα κιλά της εγκυμοσύνης.

 

Αρχικά η μητέρα βρίσκει μια άνετη καθιστή θέση, ευθυγραμμίζοντας τη σπονδυλική στήλη και πλέκοντας τις παλάμες, τεντώνει προς τον ουρανό τα χέρια. Το βρέφος τοποθετείται ανάμεσα στα πόδια με την πλάτη να ακουμπάει τον κορμό της μητέρας ώστε να αισθάνεται την ασφάλεια της αναπνοής της. Μένουν για δέκα πλήρεις αναπνοές.

Τελειώνοντας τις αναπνοές, η μητέρα κάνει για πέντε αναπνοές πλάγια κάμψη προς τα δεξιά και ύστερα προς τα αριστερά. Προσπαθεί να απομακρύνει όσο μπορεί τις παλάμες από τον κορμό.

Στη συνέχεια ξαπλώνει ανάσκελα τοποθετώντας το μωρό στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Λυγίζει τα γόνατα και πατάει τα πέλματα στο έδαφος. Για δέκα πλήρεις αναπνοές ανεβάζει τη λεκάνη ψηλά με εισπνοή και με εκπνοή κατεβαίνει αργά προς το έδαφος χωρίς να ακουμπήσει τελείως κάτω. Προσέχει πάντα να διατηρεί οπτική επαφή με το βρέφος.

Και τώρα φέρνει τα πόδια σε ορθή γωνία και τοποθετεί το μωρό στις κνήμες, κρατώντας του τα χέρια. Με εισπνοή κάνει κάμψη εμπρός και με εκπνοή καταβαίνει όσο πιο αργά μπορεί, προσπαθώντας πάλι να μην ακουμπήσει εντελώς στο έδαφος. Επαναλαμβάνει για δέκα αναπνοές.

Ρολάροντας μαζί με το παιδί στην αγκαλιά έρχεται στην καθιστή θέση και τεντώνει το δεξί πόδι προς τα δεξιά. Τοποθετεί το μωρό στα πόδια κοιτάζοντάς το και αγκαλιάζοντάς το με το δεξί χέρι. Περιστρέφει τον κορμό προς τον ουρανό βάζοντας κόντρα ο δεξιός αγκώνας με το πόδι και το αριστερό χέρι μακραίνει προς το πέλμα. Μένει για πέντε πλήρεις αναπνοές και επαναλαμβάνει με το αριστερό πόδι αντίστοιχα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα.