Όσοι είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε εποχές και τοποθεσίες όπου ακόμη επιβίωναν οι αλάνες, βρίσκουμε σοκαριστική την άρνηση των μικρών μας να ξεκολλήσουν από τις οθόνες για χάρη του πάρκου, του βουνού ή της παραλίας. Όμως είναι απολύτως λογικό, ακόμη και μετά από το παρατεταμένο διάστημα που πέρασαν στο σπίτι. Μεγαλωμένα μέσα στο τσιμέντο και με την τηλεόραση και το smartphone να παίζουν συχνά το ρόλο της νταντάς, η φύση μπορεί να μην ταυτίζεται στο μυαλό τους με τη διασκέδαση και την εξερεύνηση, αλλά με ενοχλητικά έντομα, βαρετές διαδρομές και βασανιστική ηρεμία. Ευτυχώς, είναι στο χέρι μας να τα μετατρέψουμε σε μικρούς φυσιοδίφες!

Επανάληψη μήτηρ… συμπάθειας

Όσο περισσότερες εκδρομές καταστρώνετε, τόσο περισσότερο θα συνηθίζουν την ομορφιά και τους αργούς, αλλά απολαυστικούς, ρυθμούς του φυσικού περιβάλλοντος. Φροντίστε να τα εκθέτετε σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι ασφαλές και μην χαρακτηρίζετε τον καιρό «κακό». Εξηγήστε του ότι χωρίς βροχή, δεν θα υπήρχαν δέντρα, λουλούδια και λαχανικά. Και θυμηθείτε το παλιό σκανδιναβικό ρητό: Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο λάθος ρούχα.

Φέρτε τη φύση στο σπίτι

Ενθαρρύνετέ τα να εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο, μαζεύοντας πέτρες, λουλούδια ή κοχύλια. Αξιοποιήστε τα σε κατασκευές ή γεμίστε ένα μπολ με τα ομορφότερα ευρήματα. Ίσως αυτή η μικρή παρότρυνση σταθεί υπεραρκετή για να τα ενθουσιάσει.

Δείξτε αυτοσυγκράτηση

Φοβάστε τις μέλισσες; Μήπως σιχαίνεστε τα φύκια; Τα παιδιά δεν χρειάζεται να το ξέρουν. Φροντίστε να μιλάτε για τα στοιχεία της φύσης με σεβασμό, δείχνοντάς τους τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν, αλλά χωρίς να τα τρομάζετε ή να τους δημιουργείτε αισθήματα απέχθειας.

Απολαύστε τη στιγμή

Τα παιδιά μας παρακολουθούν τις αντιδράσεις μας. Αν όση ώρα είστε μαζί στην παραλία, εσείς είστε κολλημένοι στο κινητό σας, είναι απολύτως φυσιολογικό σύντομα να αρχίσετε να ακούτε τα πρώτα «βαριέμαι». Χαρείτε και οι ίδιοι τις στιγμές που περνάτε στη φύση – άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι πολλές – και σχολιάστε τα όμορφα ή ιδιαίτερα πράγματα που συναντάτε. Τον υπέροχο ήχο των πουλιών, τα χρώματα των λουλουδιών, την αντίθεση των καταγάλανων, ήρεμων νερών με τα απότομα βράχια. Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα αρχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμά σας για να σας εντυπωσιάσουν με τις ανακαλύψεις τους. Και σιγά – σιγά θα ενθουσιάζονται όλο και περισσότερο.