Πράγματι, τα μικρά παιδάκια, ήδη από την νηπιακή ηλικία, ενδεχομένως να έχουν εφιάλτες και για αυτό μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κλαίνε, να φωνάζουν ή και η αναπνοή τους να γίνει γρήγορη και απότομη. Αυτή η εικόνα σίγουρα προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους γονείς, ειδικά στην περίπτωση που το παιδάκι είναι τόσο μικρό και ακόμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά το λόγο για να επικοινωνήσει μαζί τους. Αν και οι εφιάλτες δεν είναι επιβλαβείς για το παιδί, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που τους προκαλεί αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας να τους ξεπεράσει. Οι στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

*Παραμείνετε ψύχραιμοι

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν στην μέση της νύχτας ακούτε το μικρό σας να κλαίει ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, θα ήταν καλό να παραμείνετε ψύχραιμοι για να μην τροφοδοτήσετε περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα. Ταυτόχρονα όταν παραμένετε ψύχραιμοι δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν κινδυνεύει, γεγονός που μπορεί να το καθησυχάσει σε σημαντικό βαθμό.

*Αγκαλιάστε το

Δοκιμάστε να αγκαλιάσετε το παιδάκι σας μέχρι να ηρεμήσει. Έπειτα κάντε του ένα χαλαρωτικό μασάζ, διαγράφοντας απαλές κυκλικές κινήσεις είτε στην κοιλίτσα του είτε στην πλατούλα του. Αυτό θα το γεμίσει με ευχαρίστηση και θα το βοηθήσει να ηρεμήσει. Μπορείτε, παράλληλα, να δοκιμάσετε να του αφήσετε έναν «φίλο», όπως το αγαπημένο του λούτρινο που θα το προστατεύει ολόκληρη την νύχτα.

*Μην ξεχνάτε την ρουτίνα του

Βοηθήστε το παιδάκι σας να χαλαρώσει πριν πάει για ύπνο μέσα από την δημιουργία μιας ρουτίνας, που θα το προετοιμάζει κατάλληλα. Είναι σημαντικό, οι ώρες που κοιμάται και που ξυπνάει να είναι προγραμματισμένες ώστε να μην διαταράσσονται οι συνήθειές του. Εκτός αυτού, μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μικρό σας, να το αγκαλιάσετε και να του διαβάσετε την αγαπημένη του ιστορία για να κοιμηθεί, πράγμα που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει πριν κοιμηθεί.

Που οφείλονται οι εφιάλτες του;

Το παιδάκι σας μπορεί να αντιμετωπίζει εφιάλτης λόγω της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου του. Δεδομένου ότι η μάθηση αποτελεί μέρος της καθημερινής του ζωής, το κεντρικό νευρικό του σύστημα έχει πολλά να επεξεργαστεί. Όταν το μικρό σας κοιμάται, ο εγκέφαλος τείνει να ενοποιεί τις πληροφορίες που συγκέντρωσε μέσα στην ημέρα. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης εγκεφαλικής λειτουργίας, οι εφιάλτες μπορεί να προκύψουν. Μια άλλη αιτία που θα μπορούσε να «κρύβεται» πίσω από τους εφιάλτες είναι το άγχος. Αν το παιδί εκτίθεται σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως το να δει μια αράχνη ενώ τις φοβάται πολύ, τότε μπορεί να προκληθούν εφιάλτες.