Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχετε γίνει μπαμπάς, υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για να γίνει κανείς καλύτερος πατέρας. Μαθαίνοντας να αγκαλιάζετε αυτές τις μικρές ευκαιρίες μάθησης, μπορείτε να αποτελέσετε μια θετική επίδραση στην ζωή των παιδιών. Τα οφέλη του να είσαι μπαμπάς επεκτείνονται σε ποικίλους τομείς, όπως είναι η συναισθηματική, η κοινωνική, η σωματική αλλά και η πνευματική πτυχή. Για πολλούς άνδρες ο γάμος και η οικογενειακή ζωή αποτελούν το κλειδί για την ευημερία. Αν και ορισμένοι άνδρες που είναι μπαμπάδες αισθάνονται συχνά κουρασμένοι, αποθαρρυμένοι ή και αρκετά καταπονημένοι, υπάρχουν πολλοί που έχουν ανακαλύψει ότι είναι δυνατόν να αισθάνονται ταυτόχρονα εμπνευσμένοι και δυνατοί. Στην πραγματικότητα, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πατρότητα βοηθά τους άνδρες να γίνονται περισσότερο παραγωγικοί. Μερικά από τα οφέλη που απολαμβάνουν οι μπαμπάδες, σύμφωνα με την επιστήμη, περιλαμβάνουν:

*Βελτιωμένη υγεία

Για κάποιους άντρες, η δομή και το πρόγραμμα που αποκτά η ζωή τους λόγω της πατρότητας μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει καλύτερες επιλογές. Αυτό περιλαμβάνει την απόρριψη ανθυγιεινών συνηθειών, όπως τα κάπνισμα και η κακή διατροφή, την θέση των οποίων μπορεί να πάρουν η τακτική σωματική άσκηση και τα υγιεινά γεύματα.

*Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Ρουτίνες όπως το να σηκώνεστε το βράδυ, να παίζετε με τα παιδιά αλλά και να περπατάτε στο πάρκο, ενισχύουν την φυσική σας κατάσταση, βελτιώνοντας την συνολική εικόνα της υγείας. Ταυτόχρονα, επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα, απολαμβάνουν ψυχική ευημερία.

*Καλλιεργείται η ικανότητα της φροντίδας

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες που τα καταφέρουν ως πατέρες τείνουν να εστιάζουν λιγότερο στον εαυτό τους και να αναπτύσσουν την ικανότητά τους να φροντίζουν τους γύρω τους. Αυτό δεν σταματά με την φροντίδα των παιδιών αλλά επεκτείνεται και στην φροντίδα των συζύγων, των φίλων ή ακόμα και των συνάδελφων.

*Μειώνεται ο κίνδυνος απάντησης

Οι άνδρες που ζουν μόνοι τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης συγκριτικά με τους παντρεμένους άνδρες με παιδιά, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Ταυτόχρονα, τα παιδιά που είναι κοντά με τον μπαμπά τους μαθαίνουν γρηγορότερα δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την σύνδεσή σας

Η καλή επικοινωνία με το παιδί είναι ζήτημα κομβικής σημασίας, αφού μπορεί  να ενισχύσει την σύνδεσή σας με το παιδί ενώ αφετέρου μπορείτε να το προστατεύσετε και να του δώσετε πολύτιμες συμβουλές. Θα ήταν καλό, λοιπόν, να υπενθυμίζετε στα παιδιά πόσο τα αγαπάτε, δηλώνοντάς τους λεκτικά πόσο υπερήφανοι είστε για αυτά. Εκτός από τις λεκτικές δηλώσεις, δοκιμάστε μικρές και αυθόρμητες πράξεις αγάπης, όπως το να τους φτιάξετε το αγαπημένο τους φαγητό ή να τους αφήσετε ένα σημείωμα ενθάρρυνσης στην τσάντα τους για το σχολείο. Εξίσου σημαντικό είναι να τα ακούτε και να συγκρατείτε τις λεπτομέρειες που σας εκμυστηρεύονται. Αυτό που φαίνεται σε εσάς ασήμαντο, μπορεί στην πραγματικότητα να σας «καθοδηγήσει» σε κάτι πολύ πιο σημαντικό.