Η στιγμή που κρατήσατε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας το παιδί, σίγουρα ήταν αξέχαστη ενώ σκεπτόμενοι το μέλλον δίπλα τους, το βλέπατε πιο όμορφο από οτιδήποτε. Μπορεί ακόμα, να είχατε προβλέψει και μερικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την γονική μέριμνα αλλά μπορεί να μην είχατε φανταστεί ότι το παιδί κάποια μέρα πιθανόν να αγνοεί τους κανόνες ή τα όρια που ορίζετε. Ειδικά στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει μια λιγότερη επιθυμητή συμπεριφορά, επιδεικνύοντας αγένεια ή ασέβεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί η ανησυχία σας να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και τα περισσότερα παιδιά περνούν από αυτήν την φάση και σύντομα επανέρχονται στους καλούς τους τρόπους. Μπορείτε ταυτόχρονα, να τα βοηθήσετε και εσείς, δοκιμάζοντας τις ακόλουθες στρατηγικές:

*Συνέπεια

Η έλλειψη συνοχής ή συνέπειας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και άγχος στο παιδί. Ειδικά στα μικρότερα παιδιά θα ήταν καλό να μην είστε ασαφείς ή διφορούμενοι, αφού ακόμα δεν μπορούν να αντιληφθούν τις «αποχρώσεις» σε αυτά που λέτε ή κάνετε. Όταν ορίζετε κανόνες και όρια φροντίστε να είναι ξεκάθαροι ώστε να μπορεί να τους καταλαβαίνει το παιδί και να τους ακολουθήσει. Τα όρια ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρούνται με συνέπεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν καλό να μην υποκύπτετε σε κλάματα ή και φωνές.

*Συνέπειες και εξηγήσεις

Ενισχύστε τα όρια που θέτετε με συνέπειες. Δεν είναι καλό να απειλείτε τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα συμβεί αν αμελήσουν τα όρια ή τους κανόνες που έχετε θέσει. Είναι εξίσου σημαντικό, πράγματι να επιβάλλετε συνέπειες αν πρέπει να το κάνετε, διότι διαφορετικά δίνετε λάθος μήνυμα στο παιδί και ενδεχομένως να το κάνει ξανά, δοκιμάζοντας τα όριά σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιβραβεύετε και την καλή συμπεριφορά. Όταν το παιδί επιδεικνύει μια επιθυμητή συμπεριφορά ή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ευγένεια, δηλώστε του πόσο καλή συμπεριφορά δείχνει.

*Μην ξεχνάτε την εξάσκηση

Εάν έχουν επιδείξει αγένεια σε κάποιο φίλο τους ή σε κάποιο ενήλικα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αυτήν την στιγμή ως διδακτική εμπειρία. Μέσω της διαρκής εξάσκησης, μπορείτε να τους μάθετε πώς πρέπει να ενεργούν και να συμπεριφέρονται στους γύρω τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τους μάθετε τι πρέπει να λένε και τι όχι ανάλογα της περίστασης αλλά και πώς θα πρέπει να απευθύνονται στους γύρω τους.