Βγαίνουμε έξω

Εποχή για βόλτες, εκδρομές και παιχνίδι έξω. Οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν πολλαπλά οφέλη και αναζωογονούν εμάς και τα παιδιά μας
24 Ιουνίου 2020 | 08:15

Ο καθένας μας συνειδητοποίησε το τελευταίο διάστημα πόσο δύσκολο είναι και για μας και για τα παιδιά μας να παραμένουμε κλεισμένοι στα τετραγωνικά του σπιτιού μας. Μπορεί μεν να είχαμε χρόνο για να βρεθούμε πιο κοντά στα μικρά μας και να ασχοληθούμε με ένα σωρό δημιουργικές δραστηριότητες μαζί τους, όμως τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τα οφέλη του παιχνιδιού έξω από το σπίτι. Τώρα, λοιπόν, μπορούμε να βγούμε στο μπαλκόνι, στον κήπο, στο πάρκο, στην εξοχή γιατί τα οφέλη των δραστηριοτήτων έξω είναι πολλαπλά.

Εκπαίδευση

Δεν είναι μόνο το σχολείο, είναι και το παιχνίδι έξω που συμβάλλει στο να αναπτύξουν τα παιδιά τις γνωστικές τους ικανότητες. Με τα κατάλληλα παιχνίδια και δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν νέες πληροφορίες και δεξιότητες και μάλιστα με έναν πολύ πιο ευχάριστο τρόπο από ό,τι θα το έκαναν μέσα σε μια σχολική αίθουσα. Ονοματίστε τα δέντρα που βλέπετε στη βόλτα σας, τοποθετήστε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό παιχνίδι στον κήπο ή κάντε μαζί ποδήλατο. Το παιδί αποκομίζει γνώσεις από παντού!

Δημιουργικότητα

Οι δραστηριότητες μέσα στο φυσικό περιβάλλον «ξυπνούν» τη δημιουργικότητα των παιδιών. Εχοντας έμφυτη την περιέργεια και την ανάγκη να ανακαλύψουν πώς λειτουργούν τα πράγματα γύρω τους, όταν τα παιδιά παίζουν έξω βιώνουν καινούργιες εμπειρίες και έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που δεν υπάρχουν στην καθημερινότητά τους. Αυτά κινητοποιούν τη φαντασία τους και εμπλουτίζουν τις δημιουργίες τους.

Υγεία

Στην εποχή του κορωνοϊού το να βγαίνει κανείς από το σπίτι κρίθηκε μη ασφαλές. Ωστόσο, ο ιός μεταδίδεται με τον συγχρωτισμό. Δεν θα κάνει λοιπόν κακό στην υγεία του παιδιού το να βγει έξω. Αντίθετα, το παιχνίδι έξω κάνει καλό στα παιδιά. Η άσκηση ενισχύει το μυοσκελετικό τους σύστημα και τους επιτρέπει να κάψουν θερμίδες. Ειδικά τις ημέρες με ηλιοφάνεια, η έξοδος συμβάλλει στη συγκέντρωση της υπερπολύτιμης βιταμίνης D. Επιπλέον, η δυνατότητα να κοιτούν μακριά όταν τα παιδιά βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον μειώνει την πιθανότητα να παρουσιάσουν μυωπία.

Ανεξαρτησία

Για ένα παιδί το να παίζει έξω, σε έναν χώρο ανοιχτό και μεγαλύτερο από το δωμάτιό του ή το σαλόνι του σπιτιού του, μοιάζει με μια πράξη… επαναστατική. Εχει την αίσθηση πως δεν είναι συνεχώς κάποιος ενήλικος δίπλα του να το ελέγχει και να το καθοδηγεί. Ετσι, το παιχνίδι είναι πιο ελεύθερο.
Τρέχει, πηδάει, σκαρφαλώνει, κυλιέται στο χώμα. Δηλαδή αισθάνεται ελεύθερο να κάνει πράγματα που δεν μπορεί στο σπίτι.
Παράλληλα, όμως, γίνεται και πιο υπεύθυνο, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι δεν είναι υπό την «ασφυκτική» επίβλεψη κάποιου, όπως συμβαίνει στο σπίτι. Ετσι, το παιχνίδι έξω είναι μια άσκηση ανεξαρτησίας για το παιδί.

Καλή ψυχολογία

Οσο ευχάριστο κι αν είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παίξει στο σπίτι, το παιδί διασκεδάζει πολύ περισσότερο με αυτά που μπορεί να κάνει έξω. Ετσι, το παιχνίδι σε φυσικό περιβάλλον συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και στο να έχει καλή ψυχολογία. Ακόμη, το παιχνίδι έξω περιλαμβάνει πρωτόγνωρες εμπειρίες, πειραματισμούς και ανακαλύψεις, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Εξίσου σημαντικό είναι ότι με την άσκηση το παιδί καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ήρεμο στο σπίτι. Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να κουράζονται για να πάνε εύκολα για ύπνο. Το παιχνίδι έξω είναι βέβαιο ότι θα το κουράσει τόσο, που θα κοιμηθεί νωρίς. Και περισσότερος ύπνος κάνει καλό. n

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
Το να μιλήσετε στο έφηβο παιδί σας είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε 16 Απριλίου 2024, 04:50
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved