Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν θα πρέπει να περπατήσετε στο διάδρομο στο σπίτι σας, στο δρόμο ή σε ένα πάρκο, τότε σας έχουμε τη λύση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Health Research δείχνει ότι το περπάτημα στο πάρκο προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για το μυαλό και το σώμα σας.

Είτε ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση είτε να χαλαρώσετε, μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Τρεις τρόποι που μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία σας

 

 

1. Θα βελτιώσει την ψυχολογία σας

 

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. «Υποψιαζόμαστε ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται στη μείωση των επιπέδων άγχους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Hon Yuen, PhD, καθηγητής και διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο τμήμα του Μπέρμιγχαμ.

2. Θα ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας

 

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι οι χώροι πρασίνου έχουν θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία: μια φινλανδική μελέτη έδειξε ότι η επίσκεψη σε αστικά δάση ή πάρκα είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς από τις επισκέψεις σε αστικά κέντρα πόλεων. Οι γυναίκες που επισκέφτηκαν φυσικά περιβάλλοντα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σύχναζαν στα δάση είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), σε σύγκριση με τα άτομα στα αστικά περιβάλλοντα.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται πιο αποτελεσματικά σε μια βόλτα στο δάσος έναντι της πόλης.

3. Θα αυξήσει τη σωματική σας δραστηριότητα

 

Μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας είναι σίγουρα πιο απολαυστική από το περπάτημα στον διάδρομο του σπιτιού σας και παράλληλα σας προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιείτε περισσότερες από τις αισθήσεις σας, συνειδητοποιώντας την αλλαγή των εποχών και το ευρύτεροτο περιβάλλον σας. Έτσι, μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσετε και να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Υπάρχουν αυξανόμενες επιστημονικές ενδείξεις ότι όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με δραστηριότητες φυσικής κατάστασης σε εξωτερικούς χώρους ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κάνοντας στην προπόνησή τους, κάτι που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να γυμναστείτε έξω.

Να θυμάστε ότι…

 

Αν σας αρέσει να περπατάτε σε πάρκα, υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχους σας για τακτική άσκηση και να σας αναζωογονήσει. Σίγουρα, 20 λεπτά γυμναστικής την ημέρα δεν είναι αρκετά για όλους, αλλά ακόμη κι αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες.