Παρά το γεγονός ότι είναι ένα φυσικό και εντυπωσιακά κοινό φαινόμενο, καθώς αφορά τουλάχιστον το 80% των γυναικών, υπάρχουν πολλοί διαδεδομένοι μύθοι όσον αφορά την κυτταρίτιδα. Ένας από τους πιο διαδεδομένους είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής που μπορούν ως διά μαγείας να εξαφανίσουν τα γνωστά σε όλες μας βαθουλώματα και να χαρίσουν λεία όψη στο δέρμα.

Στην πραγματικότητα, η κυτταρίτιδα σχηματίζεται όταν τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα, τα οποία έχουμε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά γυμναζόμαστε ή πόσο υγιεινά τρεφόμαστε, πιέζουν προς τα πάνω τον συνδετικό ιστό, κάνοντας το δέρμα να μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Και ενώ τα αυξημένα ποσοστά λίπους έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, με παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η γήρανση, η κακή τοπική αιμάτωση, ορισμένες ορμονικές αλλαγές (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη αντισυλληπτικών) και επιβαρυντικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Πώς η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας

 

 

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει.

 

Σκεφτείτε ότι προκειμένου να μειώσετε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, δύο οφέλη τα οποία σας προσφέρει η γυμναστική. Όσο συχνότερα γυμνάζεστε τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την οξείδωση των λιπών και την καύση τους. Επίσης, με τη γυμναστική ενισχύεται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο. Αντιθέτως, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας

 

  • Η επαρκής ενυδάτωση
  • Η ισορροπημένη διατροφή
  • Η απολέπιση
  • Τα αντικυτταριτιδικά προϊόντα
  • Το λεμφικό μασάζ
  • Η τεχνολογία της αισθητικής ιατρικής

 

Έχετε κατά νου ότι σε κάποιο βαθμό, η γενετική καθορίζει πόση κυτταρίτιδα έχει ένα άτομο. Το ίδιο ισχύει και για το φύλο: οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα λόγω της διαφορετικής κατασκευής των ινών κολλαγόνου στο δέρμα γυναικών και ανδρών. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν κάποια γυναίκα έχει την τάση να έχει κυτταρίτιδα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνισή της, εφαρμόζοντας μια συνδυαστική προσέγγιση που βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή και την τακτική γυμναστική.