Μετά από μια περίοδο γεμάτη διατροφικές ατασθαλίες και καθόλου γυμναστική, δεν είναι περίεργο να νιώθετε νωθρή και φουσκωμένη. Και ενώ μπορεί η καραντίνα να έχει τελειώσει και να έχετε επιστρέψει λιγότερο ή περισσότερο στους φυσιολογικούς ρυθμούς σας, ίσως ακόμη αισθάνεστε εκτός φόρμας. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες απλές καθημερινές συνήθειες είναι αρκετές για να νιώσετε πιο ανάλαφρη.

Πρακτικοί τρόποι να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας

*Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό

 

‘Οταν ξυπνάτε ο οργανισμός σας είναι αφυδατωμένος καθώς έχει μείνει για περίπου 8 ώρες χωρίς νερό. Προσφέρετε στο σώμα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται, ωστόσο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες. Φροντίστε, λοιπόν, να μένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας την αρχή από το πρωί.

*Κάντε προτεραιότητά σας τον ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκουράσετε το σώμα και το μυαλό σας. Μάλιστα, ο επαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με την απώλεια κιλών, μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης και άγχους και βελτιωμένη συνολική υγεία. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε, δοκιμάστε να ορίσετε μια συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη ώρα που θα πέφτετε για ύπνο κάθε βράδυ, καθώς και μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάτε κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να σας ακούγεται  ψυχαναγκαστικό, αλλά σίγουρα θα κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

*Μην ξεχνάτε το stretching

 

Το stretchingδηλαδή οι διατατικές ασκήσεις ή διατάσεις, είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να αυξήσετε την ευλυγισία σας και να ενεργοποιήσετε τους μυς σας. Ειδικά αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστή, αφιερώστε λίγα λεπτά για να τεντωθείτε και να ξεπιαστείτε. Έτσι, θα νιώσετε άμεσα καλύτερα.

*Καταναλώστε πράσινο τσάι

 

Τα αναψυκτικά σάς επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και σας φουσκώνουν, ενώ ο καφές σάς προκαλεί νευρικότητα και αφυδάτωση. Αντικαταστήστε τα με πράσινο τσάι, το οποίο είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

*Μείνετε μακριά από το αλκοόλ

 

Μπορεί να βρίσκετε παρηγοριά σε ένα ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική ημέρα, όμως τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές υγρές θερμίδες και παράλληλα σας ανοίγουν την όρεξη. Επίσης, το αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση, οπότε αποφεύγοντάς το κάνετε καλό και στη σιλουέτα και στην υγεία σας.

*Κινηθείτε

 

Υιοθετήστε τη συνήθεια να κινείστε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα. Προσπαθήστε να περπατάτε πιο έντονα ή περισσότερα χιλιόμετρα 4-5 ημέρες την εβδομάδα και 2-3 ημέρες να κάνετε μια πιο ήπια προπόνηση, όπως χαλαρό περπάτημα ή γιόγκα. Ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο κάτι τέτοιο, έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα, είναι επωφελή για τον οργανισμό