Ο ερχομός του πρώτου σας παιδιού σηματοδοτεί αναμφίβολα μια περίοδο χαράς και συναισθηματικής συγκίνησης. Είναι σίγουρα μία από τις όμορφες στιγμές της ζωής, χωρίς να σημαίνει, ωστόσο, πως δεν προκύπτουν ορισμένα ζητήματα κατά καιρούς. Ο ερχομός του παιδιού σηματοδοτεί ταυτόχρονα και σημαντική στέρηση του ύπνου όπως και πολλές αλλαγές στην ρουτίνα σας, γεγονός που μπορεί να σας επηρεάσει συναισθηματικά, προκαλώντας πίεση και στην σχέση σας. Οι περισσότεροι νέοι γονείς επιβεβαιώνουν ότι ο πρώτος καιρός ενδεχομένως να είχε περισσότερες δυσκολίες, πράγμα που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Αυτά που θα ήταν καλό να προσέξετε, περιλαμβάνουν:

Διενέξεις για τον ύπνο

Ειδικά το πρώτο καιρό μαζί με το παιδί, ο ύπνος και των δύο αναμένεται να διαταραχθεί, αφού το μωρό σας θα ξυπνά συχνά και θα απαιτεί την φροντίδα και των δύο. Ακόμα και υπό «ιδανικές» συνθήκες, ενδεχομένως να νιώθετε ακόμα έντονη εξάντληση. Ο συνδυασμός των καθηκόντων που σχετίζονται με το μωρό, της συντήρησης του σπιτιού όπως και των προγραμμάτων εργασίας, ενδεχομένως να προσθέσει άγχος και πίεση στην καθημερινότητά σας. Αυτό με την σειρά του, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει αρνητικά την σχέση σας. Θα ήταν καλό να θυμάστε ότι και οι δύο γονείς έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση ενώ για να αποφύγετε εντάσεις, θα ήταν καλό ο γονιός που αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην φροντίδα του παιδιού καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, να κοιμάται λίγο παραπάνω την νύχτα. Η εξισορρόπησh μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, αφού με λίγη οργάνωση, καλή θέληση και υπομονή μπορείτε να τα καταφέρετε.

Διενέξεις για την ασφάλεια του μωρού

Οι διενέξεις για την ασφάλεια του μωρού συνήθως ξεκινούν πολύ νωρίς, όταν η μαμά συνήθως τείνει να είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με την υγεία και την ασφάλειά του ενώ ο μπαμπάς μπορεί να είναι χαλαρός. Ωστόσο, το πρωταρχικό μας ένστικτο να διατηρήσουμε το μωράκι ασφαλές μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα διαρκές άγχος για τα ζητήματα που πιθανόν να προκύψουν. Αν και αποτελεί φυσιολογική αντίδραση να θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το μωρό είναι ασφαλές ανά πάσα στιγμή, η υπερβολική προσοχή στην λεπτομέρεια μπορεί ορισμένες φορές να φέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως το περιττό άγχος και την πίεση. Θα ήταν καλό να θυμάστε ότι αν και γονείς μπορεί να είστε διαφορετικό, γεγονός που μπορεί να φέρει τριβή στην σχέση. Μπορείτε να παραμείνετε και οι δύο προσεκτικοί χωρίς όμως να επιτρέπετε στις ανησυχίες να σας κατακλύζουν.

Διενέξεις για τις δουλειές του σπιτιού

Με τον ερχομό του νεογέννητου στο σπίτι, οι δουλειές του σπιτιού δεν θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, ωστόσο θα υπάρχουν πράγματα που αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν, όπως το πλυντήριο ρούχων και πιάτων ή ο γενικός καθαρισμός των χώρων. Προκειμένου να μην εξαντληθείτε και οι δύο ήδη από τον πρώτο καιρό, θα ήταν καλό να μοιράσετε τις δουλειές ώστε να μπορείτε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να κάνετε περισσότερα πράγματα καθημερινά, δίχως να αμελείτε τη φροντίδα του μώρου σας και χωρίς να δημιουργείται αρνητικό κλίμα ανάμεσά σας.